Krivokapić: Računam da ću biti premijer do 2024. godine

„Imamo tablu na kojoj smo nacrtali kako Crna Gora treba da izgleda 2024. godine – infrastrukturno premrežena putevima, možda i kroz završetak još jedne dionice autoputa, kritičnog puta za Sarajevo, realizacije Jadransko-jonske magistrale. Veliki potencijal Crne Gore je i afirmacija kontejnerskog transporta iz Luke Bar i to bi dalo ekonomsku isplativost puteva“, kaže Krivokapić i dodaje da očekuje i velika ulaganja u energetski sektor

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić rekao je da računa da će na poziciji predsjednika Vlade Crne Gore ostati do 2024. godine.

On je u intervjuu za BBC na sprskom kazao da je isključivo privreda ono što interesuje njegov kabinet.

„Mi smo do jula ostvarili impozantan rezultat, smanjili pad za devet odsto – to je najbolji rezultat u Evropi, ali mi se ne takmičimo u tome šta je najvažnije u Evropi, već kako građani žive“, rekao je premijer.

Zbog potpunog izostanka prihoda od turizma u 2020. godini, jer je prethodna vlada držala granice zatvorenim za regionalne turiste tokom najvećeg dijela ljeta, nova vlada odmah na početku pribjegla je zaduživanju što premijer opisuje kao obezbjeđivanje sigurnosti i rezervi za eventualne poremećaje.

„Postojala je fama u narodu da, ako dođe do smjene vlasti, neće biti plata i penzija. Osnovni zadatak ove vlade bio je da obezbijedi sigurnost i mi smo u tome uspjeli – iako su ekonomski parametri pokazali da treba smanjiti plate i penzije, mi nijesmo to uradili“, rekao je on.

Zbog političke krize i sada je nejasno kako će se nadalje upravljati i finansijama i projektima – bez skupštinske većine vlada ne može da donosi ključne odluke iako premijer tvrdi da ima plan do kraja mandata.

„Imamo tablu na kojoj smo nacrtali kako Crna Gora treba da izgleda 2024. godine – infrastrukturno premrežena putevima, možda i kroz završetak još jedne dionice autoputa, kritičnog puta za Sarajevo, realizacije Jadransko-jonske magistrale. Veliki potencijal Crne Gore je i afirmacija kontejnerskog transporta iz Luke Bar i to bi dalo ekonomsku isplativost puteva“, kaže Krivokapić i dodaje da očekuje i velika ulaganja u energetski sektor.

Iako je Krivokapić najavljivao poboljšanje odnosa sa Beogradom, koji su bar u javnom polju bili narušeni u vrijeme vlade Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, desilo se upravo suprotno.

„Ja nijesam neprijatelj bilo koga, a posebno ne mogu biti neprijatelj Srbije. U političkom smislu, dešavaju se čudne relacije, posebno otkad je proteran ambasador (Vladimir) Božović, a od ove vlade se očekivalo da uradi nešto po tom pitanju dok mi samo želimo da primjenjujemo zakon jer je u istoriji bilo samo dva slučaja vraćanja ambasadora posle proterivanja“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić odnose sa Srbijom opisuje kao pokušaj vođenja „hladnog rata“.

„Hladni rat suštinski ne postoji već je to odnos politike koji se preslikava na druge subjekte. Beograd izričito podržava Demokratski front i tako dokazuje da njima nisu bitni oni koji se zaista nalaze na vlasti nego oni koji su projektovani kao najbolji predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori“, rekao je premijer, prenosi BBC.

Kada srpski ministar policije Aleksandar Vulin kaže da je zadatak ove generacije političara da objedini sve Srbe gdje god da žive u „srpski svet“, crnogorski premijer uzvratiće da ta ideja nije na dnevnom redu.

„Mi treba da gledamo kako će naša budućnost da bude svjetlija, a ako se stalno budemo dijelili po tome ko je veći Srbin ili Crnogorac, gdje je srpski svet, kako on izgleda, provešćemo previše vremena u nadgornjavanju, a zanemarićemo osnovne probleme. Vlade Srbije i Crne Gore onda treba da budu pune istoričara, a ne eksperata, kakvu ja vodim“, kazao je on.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!