Minevanka jezero u Kanadi skriva gradić koji je očuvala ledena voda (VIDEO)

Poznato kao Minevanka lending (Minnewanka Landing), ovo turističko naselje, izgrađeno krajem 19. vijeka, sastojalo se od četiri avenije, tri ulice, nekolicine kuća, hotela i restorana

Foto: YouTube/Printscreen

Na prvi pogled, jezero Minevanka u Alberti izgleda kao bilo koje drugo jezero na svijetu. Okruženo zimzelenom šumom i smješteno na istočnoj strani današnjeg nacionalnog Banf parka, ovo 20 kilometara dugo jezero idelana je destinacija za sve ljubitelje prirode, kajakaše, alpiniste i bicikliste.

Međutim, mnogi posjetioci ne znaju da jezero ispod svoje površine krije grad koji se može istražiti uz pomoć ronilačke opreme.

Poznato kao Minevanka lending (Minnewanka Landing), ovo turističko naselje, izgrađeno krajem 19. vijeka, sastojalo se od četiri avenije, tri ulice, nekolicine kuća, hotela i restorana.

Međutim, kako bi se područje snabdjelo energijom, 1912. godine je izgrađena brana u sklopu elektrane Calgary Power Co. Brana je bila postavljena nizvodno, što je dovelo do plavljenja dobrog dijela naselja. Ipak, gradić je nastavio da se razvija naredne dvije decenije, ali njegova sudbina je bila zapečaćena izgradnjom druge brane, 1941. godine, piše Nationalgeographic.rs.

“To se događalo tokom Drugog svjetskog rata i svima je bila potrebna električna energija. Kalgari i okolna mjesta su se proširili i bila im je potrebna struja, a jezero Minevanka je bilo najlakše rješenje”, kaže arheolog Bil Peri iz organizacije “Parkovi Kanade”.

Iako je većina građevina bila napravljena od drveta, gradić nije “istrulio“. Naime, hladna voda ledenjačkog jezera očuvala je zgrade u potopljenom gradu, koje svake godine “posjeti” oko 8.000 ronilaca. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!