Đukanović: Pitanje Otvorenog Balkana se pretjerano ispolitizovalo i ne zaslužuje pažnju koja mu se posvećuje

Đukanović saopštio je da smatra da Crna Gora odluke o pristupanju inicijativa treba da donosi u institucijama, na bazi državnih interesa

Evropska unija (EU) uvijek će podržavati inicijative koje ohrabruju regionalnu saradnju, poručio je predsjednik Evropskog savjeta, Šarl Mišel.

On je to kazao na pres konferenciji s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, komentarišući regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan, koju su uspostavile Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija.

“Bitno je da to bude inkluzivan proces. Razumijem da je ovaj otvoren za sve države. Moramo ohrabriti sve napore koji podržavaju ekonomski razvoj i socijalnu koheziju. Veća ekonomska saradnja može biti pozitivan korak, ali na liderima država je da odluče o tome”, rekao je Mišel.

Kad je riječ o ovom pitanju, Đukanović saopštio je da smatra da Crna Gora odluke o pristupanju inicijativa treba da donosi u institucijama, na bazi državnih interesa.

“Čujemo šta kažu naši zapadni partneri. Pročitao sam i stav EU i SAD-a. Podržavaju regionalnu saradnju, ali uz evropske vrijednosti. Ranije je lansirana ideja regionalnog ekonomskog tržišta. Dok ne iskoristimo njen kapacitet, bespredmetno je da govorimo o drugim inicijativama. Ovo pitanje se pretjerano ispolitizovalo i ne zaslužuje pažnju koja mu se posvećuje”, poručio je šef države.

Navodi da je više puta rekao da je inicijativa Otvoreni Balkan potekla od “euroskeptika koji su u jednom trenutku posumnjali u evropsku perspektivu”, dodavši da vjeruje da je evropska budućnost realna, a da je sad dodatno osnažena kroz rusku agresiju na Ukrajinu.

“Rusija djeluje destruktivno na Evropu i pokušava da osnaži sve snage kroz euroskepticizam. Legitimno je da svako iz svojih interesa djeluje onako kako misli da je za njega najproduktivnije. Moramo da neutrališemo receptore za rusku destrukciju. Njih ima i u EU i na Zapadnom Balkanu”, rekao je Đukanović.

Mišel je dodao da mnogo evropskih lidera vjeruje da treba ubrzati proces integracija, zbog čega žele da iskreno razmijene stavove “s prijateljima sa Zapadnog Balkana”.

“Jako je važno da Zapadni Balkan ostvari napredak. Vidim da postoji jaka politička volja za to. Računam da ćemo do kraja juna moći da imamo zajedničku poruku”, zaključio je Mišel.

Foto: Predsjednik.me

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!