Zloglasni Putinov krvnik likvidiran kod Harkova, bio je poznat pod nadimkom “Dželat”

Andonova je pratio zao glas zbog brutalnosti koju je pokazao u prethodnim ratovima u Siriji i Libiji, a u ruskoj invaziji na Ukrajinu odigrao je ključnu ulogu u masovnom strijeljanju ukrajinskih ratnih zarobljenika i pogubljenju civila u regiji Donbas

Zloglasni ruski plaćenik Vladimir Andonov (44), poznat i pod nadimkom Dželat (osoba koja izvršava smrtnu kaznu), navodno je ubijen. Kako piše Sky News, likvidirao ga je ukrajinski snajperista u Harkovu.

Andonova je pratio zao glas zbog brutalnosti koju je pokazao u prethodnim ratovima u Siriji i Libiji, a u ruskoj invaziji na Ukrajinu odigrao je ključnu ulogu u masovnom strijeljanju ukrajinskih ratnih zarobljenika i pogubljenju civila u regiji Donbas.

“Vladimir Andonov umro je sinoć, zajedno sa svojim prijateljem, tokom izviđanja područja”, objavio je ruski list Moskovsky Komsomolets. Ruska vojska takođe je na Telegramu potvrdila vijest o njegovoj smrti navodeći da ga je najvjerovatnije ubio snajperista.

Andonov je bio dio organizovane mreže nemilosrdnih plaćenika pod nazivom Wagner Group, koji su služili pod ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Moskovsky Komsomolets piše da se likvidirani plaćenik borio i u specijalnim snagama u istočnoj regiji Donbas kad je Moskva 2014. zauzela Krim, prenosi “Jutarnji list”.

Osim Andonova, Rusi su nedavno u raketnom napadu u Ukrajini izgubili i dvojicu generala – general pukovnik Roman Berdnikov, bivši zapovjednik koji je vodio ruske snage u ratu u Siriji, i general bojnik Roman Kutuzov ubijeni su za vikend tokom zasjede ukrajinskih vojnika na mostu u Donjecku.

Kutuzovo krvavo tijelo navodno su izvukli ukrajinski zvaničnici, ali su odbili da komentarišu okolnosti ubistva.

Rusko ministarstvo odbrane još nije potvrdilo Berdnikovljevu smrt niti se oglasilo o likvidaciji Kutuzova.

Kijev tvrdi da su Ukrajinci ubili najmanje desetak ruskih generala, a Moskva je od početka invazije 24. februara dosad potvrdila smrt četvorice svojih čelnika. Službeni broj žrtava rata Rusija nije ažurirala od 25. marta. Posljednji izvještaj navodi da je u invaziji poginuo 1351 vojnik.

Foto: Vladimir Andonov (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!