Đukanović u Turskoj: Ponosan sam na našu zajednicu iseljenika koji ne zaboravljaju zemlju svog porijekla

„Važan most između dvije zemlje je i sve brojnija poslovna zajednica iz Turske što govori u prilog intenzivnijoj međudržavnoj saradnji“, rekao je Đukanović, i odao posebno priznanje počasnim konzulima koji igraju odličnu ulogu u zastupanju crnogorskih interesa u ovoj zemlji

„Najveća vrijednost savremene Crne Gore je njena stabilnost i multietnički karakter koji je uvijek bio platforma koja nas okuplja i koju ćemo nepokolebljivo čuvati. Oblast obrazovanja je važna veza saradnje dvije države imajući u vidu da se u Turskoj školuje više stotina studenata iz Crne Gore, što cijenimo kao prijateljsku pomoć mladima, ali i priliku za snaženje kapaciteta naše države“, rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je otputovao u Tursku, gdje će biti glavni govornik na 25. Euroazijskom ekonomskom forumu.

Đukanović je, kako je navedeno u saopštenju, imao susret sa počasnim konzulima, iseljenicima i studentima Crne Gore u Turskoj.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo prilikom da se sretne sa našim ljudima i ukazao na visoki nivo odnosa dvije države, prijateljstva i povjerenja.

„Ti odnosi se svakodnevno potvrđuju kroz intenzivne kontakte između dvije zemlje i na najvišem nivou“, istakao je, prenosi Portal Analitika.

Posebno je iskazao zadovoljstvo što se i nove generacije s poštovanjem odnose prema dugoj tradiciji crnogorsko-turskih odnosa, a njihov važan dio je i zajednica iseljenika više generacija iz Crne Gore u Turskoj.

„Važan most između dvije zemlje je i sve brojnija poslovna zajednica iz Turske što govori u prilog intenzivnijoj međudržavnoj saradnji“, rekao je Đukanović, i odao posebno priznanje počasnim konzulima koji igraju odličnu ulogu u zastupanju crnogorskih interesa u ovoj zemlji.

Posebno je ponosan na našu brojnu zajednicu iseljenika kao odgovorne i lojalne građane Turske koji ne zaboravljaju zemlju svog porijekla.

Potpredsjednik Savjeta za saradnju sa dijasporom Bedrija Gula Muković nakon susreta sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem rekao je da danas svako zna gdje je Crna Gora.

„Svaki Turčin i državljanin Turske sigurno je čuo za Crnu Goru, a veliki dio je i posjetio Crnu Goru. Ko god posjeti Crnu Goru on svojim prijateljima priča kako bi i oni što prije otišli da posjete Crnu Goru. To je jedan doprinos preko turizma i kulture. Znamo da ekonomija Crne Gore treba da se unaprijedi i mi na tome radimo“, kazao je Muković.

Oni su, dodaje, prvi osnivači prvog udruženja iseljenika iz Crne Gore u Turskoj.

„Prvi sam i osnivač tog udruženja, prvi predsjednik. Napravili smo most među dvije države prije osam godina, a za osam godina smo dosta puta hodili. U Turskoj smo prezadovoljni jer smo više i navikli. Treće, četvrte generacije ovdje žive, ja sam generacija koja se doselila u Tursku šezdesetih godina kao dijete, ali prije mene, i u Egejskoj obali, Izmiru, tamo imamo osam ili devet gradova gdje su sve porijeklom naši. Predsjednici opština su takođe naši, doseljenici iz Crne Gore. Imamo Adanu, Sivas, prema našim podacima više od 250.000 iseljenika iz Crne Gore u Turskoj. Zadovoljni smo, živimo u Turskoj, ali srce nam je uvijek Crna Gora“, poručio je Muković.

Student iz Crne Gore u Turskoj Mustafa Salihović je nakon susreta sa Đukanovićem kazao da su dugo isčekivali posjetu predsjednika i čast im je i zadovoljstvo što su prisustvovali sastanku.

„Podršku osjećamo i preko naše Ambasade i Konzulata. U razgovoru sa ostalim kolegama sa Balkana mislim da Crna Gora veoma pomno prati svoje studente i omladinu u inostranstvu što pokazuje i današnji sastanak sa predsjednikom Crne Gore i čime osjećamo podršku države Crne Gore“, rekao je Salihović.

Na pitanje kakav je položaj studenata u Turskoj odgovorio je da je siguran da je na najvišem nivou, što, dodaje, pokazuje zadovoljstvo naših studenata tamo.

„Naši studenti su vrlo zadovoljni stipendijom Vlade Republike Turske i mislim da je privilegija svakog našeg studenta da studira ovdje jer je studirati u tako jednoj velikoj državi dobro za sve nas“, istakao je Salihović.

Odgovorio je potvrdno na pitanje da li planira da se po završetku studija vrati u Crnu Goru.

„Naravno. Nekoliko godina studenti iz Crne Gore dolaze ovdje i većina studenata se vraća u Crnu Goru zbog toga što možemo da pronađemo sebi bolji život, pa tako planiram i ja, kao i ostali studenti“, rekao je Salihović.

Foto: Predsjednik.me

Idi na VRH
error: Content is protected !!