Abazović: Ako neko misli da može sam u 21. vijeku srećno mu bilo, takva politika je pogubna

“Prva stepenica je da sjednemo zajedno i vodimo dijalog ka povećanju našeg međusobnog povjerenja. Ono vodi ka tome da se ne plašimo jedni drugih i da zajednički stupamo u akcije koje podrazumijevaju stvaranje klime progresa u regiji. Retrogadne politike, politike prošlosti zasnovane na međusobnom nepoštovanju i potenciranju konflikta su sve zemlje Zapadnog Balkana zadržale ovdje gdje su one sad”, poručio je Abazović

Prošlost ne možemo da promijenimo, sve što možemo da promijenimo je budućnost. Inicijativu Otvoreni Balkan doživljavam kao jednu ispomoć u tome da zajednički stvorimo bolju budućnost, zasnovanu na ekonomskom progresu, na biznisu, većnoj mobilnosti građana, većoj mogućnosti da ostvarujemo saradnju na svim poljima.

To je na otvaranju Samita Inicijative Otvoreni Balkan kazao predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović.

Poručio je da će, nezavisno od toga kako se inicijativa zove, svaka koja može voditi ka bilo kakvom progresu i pomirenju imati podršku Vlade Crne Gore, pišu “Vijesti”.

Abazović je rekao i da moramo da mijenjamo sebe, jer niko neće završiti naš dio posla.

“Niko ne voli da importuje probleme. Kad imate lidere Zapadnog Balkana koji idu u Brisel i pričaju jedni protiv drugih, u nemogućnosti da nađu i najjednostavnija rešenja za sebe mi stvaramo sliku da smo sve dalje od EU. Bez obzira što nismo svi formalno članovi Open Balkana, danas sjedimo zajedno nas petorica, a nadam se da ćemo sledeći put biti šestorica. Nezavisno od inicijative, mjesta i teme. Da sjednemo i da se dogovaramo o potrebama građanima. Siguran sam tada da će poruka EU biti u mnogome drugačija nego sada i da će oni koji su sada skeptični i usporavaju da zemlje ZB uhvate korak u integracionom procesu shvatiti da su u grešci i da ovaj dio svijeta pripada evropskoj porodici. Da bi bili članovi proodice moramo da mijenjamo ponašanje, majndset, da ribrendujemo ZB”, rekao je Abazović.

On je dodao i da su mu se svidjele ideje o grinlajnu, laganom prelasku granice, kao i o stvaranju radne grupe ukoliko dođe do krize energenata ili u transportu hrane.

“Ukoliko neko misli da može sam zadovoljiti potrebe u 21. vijeku u 2022. godini sretno mu bilo, ali mislim da je takva politika pogubna. Ako s druge strane imamo ideju da u jednom otvorenom razgovoru razvijamo povjerenje, stvaramo društvo koje može da da šansu nekim novim politikama, zaista mislim da tome treba dati šansu. Mi na ZB zaslužujemo jednu drugu priču”, smatra Abazović.

Rekao je da je Crna Gora zainteresovana za saradnju povodom sezone požara, i za zajedničku turističku ponudu.

“Koristim priliku da vas pozove da masovno dođete u Crnu Goru. Sve zemlje i lideri ZB su i više nego dobrodošli. Zajedno sa šestim premijerom, premijerom Kosova. Vjerujem da je to put, način da se dokažemo i pred svojim građanima i pred Briselom i Vašingronom. Ne da bi se dodvoravali nego da bi pokazali činjenicu da znamo da radimo zajedno”, istakao je predsjednik Vlade.

Dodao je da rezultate možemo isporučivati samo ako budemo mijenjali sliku ZB, te da nije važno ko je u bolji ili slabiji u integracijama

“Siguran sam da je želja svih lidera koji sjede ovdje da svoje zemlje vide u EU. EU neće biti potpuna dok sve zemlje ZB ne budu u njoj”, smatra Abazović.

On je poručio još jednom da svi imaju pruženu ruku Vlade Crne Gore u svim inicijativama koje podrazumijevaju napredak zemalja ZB, da nijednu inicijativu neće doživjeti kao neprijateljsku.

Foto: GOV.ME

Idi na VRH

error: Content is protected !!