Džozef: Svaka čast Lavrovu za poljubac smrti za Open Balkan

Glavni medij Rusije u Srbiji – Sputnjik Srbija, primjećuje profesor na Univerzitetu Džons Hopkins, dosljedno podržava Open Balkan. “I zašto ne? Otvoreni Balkan je otvoreni poziv za Vučića da iskoristi ekonomsku veličinu Srbije za političku prednost – bez političkih ograničenja ili vrijednosti EU“. Open Balkan je, dodaje, “Srpski svet“ na pijaci za manje susjede Srbije

Baš kao što treba reći hvala Vladimiru Putinu što je unio život u NATO, svaka čast i Sergeju Lavrovu što je dao poljubac smrti Open Balkanu.

Ovako je Edvard Džozef, američki diplomata, poznavalac prilika na Balkanu i šire i ugledni profesor na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu, komentarisao na Twitteru jučerašnju izjavu Sergeja Lavrova, šefa ruske diplomatije, koji je kazao da Rusija podržava Open Balkan, te da mu je žao što neće biti u prilici da svoju podršku lično prenese Beogradu.

Kako je kazao Lavrov, „očigledno briselski rukovodioci nisu željeli da potvrdimo rusku poziciju i po pitanju Kosova, BiH, da izrazimo podršku inicijativi Beograda Otvoreni Balkan, i da razgovaramo o interesima za ozdravljenje odnosa među zemljama regiona“.

Ova ideja koja potiče iz Trampove administracije, ukazuje Džozef, unapređuje agendu strateškog partnera Rusije u region Srbije, pod rukovodstvom Aleksandra Vučića.

Glavni medij Rusije u Srbiji – Sputnjik Srbija, primjećuje profesor na Univerzitetu Džons Hopkins, dosljedno podržava Open Balkan.

“I zašto ne? Otvoreni Balkan je otvoreni poziv za Vučića da iskoristi ekonomsku veličinu Srbije za političku prednost – bez političkih ograničenja ili vrijednosti EU“. Open Balkan je, dodaje, “Srpski svet“ na pijaci za manje susjede Srbije.

Vjerujući da Vučić želi da se njegova država priključi EU, američki zvaničnici su, tumači Džozef, prihvatili ideju da je „trgovina jednaka povjerenju.“ Ono što se računa je zapravo karakter režima sa kojim trgujete.

„Pitajte Ukrajinu – do 24. februara Rusija je bila glavni trgovinski partner Kijeva, za izvoz i uvoz. Pitajte Japan, Južnu Koreju ili Tajvan da li je trgovina izgradila povjerenje sa Kinom. Ista priča na Balkanu. Srbija je prvi trgovinski partner Crne Gore u uvozu i izvozu – a Beograd je na posljednjem mjestu po povjerenju. Nedavno odobrenje Open Balkan od strane premijera Crne Gore Dritana Abazovića pogoršalo je podjele u zemlji“, ističe.

Bilo koja politika na Balkanu koja se suočava sa direktnom prijetnjom od Srbije je skeptična, ako ne i sumnjičava prema Otvorenom Balkanu, kaže Džozef, prenosi Danas.rs.

„Kako je Evropska banka za obnovu i razvoj primijetila u svojoj dijagnostici – ključni ekonomski problemi Bosne i Hercegovine su političke prirode. Baš kao što je Putin podstakao NATO  nadamo se da će Lavrov podstaći alternative Open Balkanu koje grade regionalno zajedničko tržište na zajedničkim vrijednostima EU”, zaključuje Džozef.

Foto: Edvard Džozef (Twitter)

Idi na VRH
error: Content is protected !!