Snimak iz Rusije koji je šokirao svijet: „Je*eš rat“ odjekuje Sankt Peterburgom (VIDEO)

Ovaj video je viđen kao rijedak izliv nezadovoljstva, nakon što je Kremlj ugušio antiratne proteste samo nedjelju dana od početka rata koji je krenuo u februaru. Svako javno protivljenje onome što ruska vlada odbija da nazove invazijom, može da pokrene krivične prijave

Hiljade ljudi uzvikivalo je antiratne slogane na rok koncertu u Rusiji prošlog vikenda u znak sve većeg javnog nezadovoljstva zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Posjetioci koncerta na nastupu popularnog ženskog benda u Sankt Peterburgu tokom vikenda su skandirali „J*beš rat!“ Video snimak sa koncerta na kojem se čuje skandiranje postao je viralan na društvenim mrežama, prenosi britanski Telegraf.

Snimak je objavila članica tima ruskog opozicionara Alekseja Navaljanog, Ljubov Sobol, za koju se pričalo da je krajem prošle godine pobjegla iz Rusije.

Jedna članica grupe „Kis Kis“, na čijem se koncertu i nastao ovaj video, bila je glasna u svom protivljenju ratu, objavljujući kritike na račun Kremlja i na račun invazije na društvenim mrežama.

Ovaj video je viđen kao rijedak izliv nezadovoljstva, nakon što je Kremlj ugušio antiratne proteste samo nedjelju dana od početka rata koji je krenuo u februaru. Svako javno protivljenje onome što ruska vlada odbija da nazove invazijom, može da pokrene krivične prijave, prenosi portal Nova.rs.

Pomenuti snimak je osvanuo na mrežama nakon što je rok pjevač Jurij Ševčuk optužen za “diskreditaciju” vojske zbog držanja antiratno govor na svirci u Permu prošle nedjelje.

Pjevač rok grupe DDT iz 1980-tih je pred 8.000 rekao: “Narod Ukrajine se ubija. Zbog čega? Naši momci tamo umiru. Zbog čega? Koji su ciljevi prijatelji moj? Za neke Napoleonove planove drugog našeg Cezara, da?”

Idi na VRH

error: Content is protected !!