Bijeg stručnjaka iz Rusije: Ovo je zločinačka avantura

Prema zvaničnim statistikama, gotovo četiri miliona Rusa napustilo je zemlju u prva mjeseca 2022. godine

Ako je snaga države u ljudima, onda je Rusija možda u problemu.

Prema zvaničnim statistikama, gotovo četiri miliona Rusa napustilo je zemlju u prva mjeseca 2022. godine.

“Plašili smo se da će nas na ruskoj granici ispitivati, jer smo čuli da ne puštaju IT stručnjake da napuste zemlju, pa smo izbrisali komunikaciju sa svojih telefona“, kaže za Al Jazeeru Marina, 25-godišnja IT specijalistkinja iz Moskve, koja je nedavno s mladićem iz Rusije otišla na Kipar.

“No, na aerodromu Vnukovo niko nas ništa nije pitao, osim toga koliko gotovine nosimo“, dodala je.

Iako su neki planirali da putuju iz poslovnih ili razloga lične prirode, nakon što su restrkcije zbog pandemije COVID-19 popustile, čini se da je značajan broj onih čiji se odlazak može povezati s invazijom na Ukrajinu, sankcijama, strahom od mobilizacije ili uvođenja vanrednog stanja.

DOBROSTOJEĆI I TEHNIČKI POTKOVANI

Među njima su oni neki od onih koji spadaju među najbolje i najpametnije.

“Prema mom mišljenju, ovo što se događa je zločinačka avantura, jer u ovoj zemlji sve najvažnije odluke donosi jedna osoba, koja je potpuno van dodira sa stvarnošću”, rekao je 32-godišnji Artur iz Sankt Petersburga, programer i online instruktor, koji je sada u Njemačkoj, aludirajući na predsjednika Vladimira Putina.

U martu je Sergej Plugotarenko, čelnik neprofitne Ruske asocijacije za elektronske komunikacije, kazao parlamentarnom odboru da je do 70.000 IT stručnjaka poput Marine i Artura emigriralo od početka “specijalne operacije“ u Ukrajini, kako se invazija zvanično naziva u Rusiji.

Mnogi od tih mladih stručnjaka su relativno dobrostojeći, tehnički potkovani i sposobni da rade na daljinu.

“Na početku rata bio sam u veoma povoljnoj poziciji, radio sam na daljinu, s platom u stranoj valuti, novom šengenskom vizom, evropskom vakcinom i popravljenim laptopom”, rekao je Artur za Al Jazeeru.

“Na kraju februara, kada je počeo rat, sve mi je to pomoglo u smislu mobilnosti, jer sam sredinom marta planirao da idem kod prijatelja u Berlin, pa su mi torbe već bile spakovane”.

“Dan prije polaska rečeno mi je da moje kartice Visa i Mastercard neće biti u funkciji u inostranstvu, ali sam imao sreću da će većina moje ušteđevine bila u kriptovalutama, pa je bilo dovoljno da ponesem USB disk kako bih riješio problem s novcem.”

Ina Pomorina, ekonomistkinja sa Univerziteta Bath Spa u Engleskoj, kaže da je masovni odlazak sposobnih i obrazovanih Rusa podsjeća na njeno iskustvo iz perioda nakon pada SSSR-a.

“Napustili smo Rusiju jer nam plate nisu isplaćivane, pa je bilo teško živjeti. No, devedesetih se radilo većinom o ekonomskim, a sada se čini da su iza emigracije politički razlozi“, rekla je.

DUGOROČAN UTICAJ NA EKONOMIJU

Oni koji sada odlaze su IT stručnjaci, novinari, istraživači i analitičari.

“To će imati dugoročan uticaj na ekonomiju, kao i svaki ‘odliv mozgova’“, rekla je.

“No, pošto se ovo dešava tokom perioda ekonomske krize, biće teško procijeniti direktan uticaj“, kazala je Ina Pomorina.

Politička i poslovna klima u Rusiji postaje sve teža, a tehnološke kompanije ostaju bez pristupa uslugama, klijentima i isplatama.

Neke od njih koje imaju sjedišta u drugim državama, iznajmile su avione da prebace svoje zaposlene i druge stručnjake van zemlje.

Destinacije za talentovane osobe bile su baltičke države Latvija, Estonija i Litvanija, u slučaju da imaju vize Evropske unije.

Oni koji ih nisu imali putovali su u Tursku, Izrael ili bivše sovjetske republike na Kavkazu ili u centralnoj Aziji.

Dok su migranti iz Kirgistana, Tadžikistana ili Uzbekistana obično dolazili u Rusiju da rade ili studiraju, sada je suprotno, jer ruski profesionalci budućnost vide u Jerevanu i Taškentu.

Uzbekistan je pojednostavio proces izdavanja viza i boravišnih dozvola za IT profesionalce, dok onima koji su voljni da se presele tamo Kazahstan nudi poreske olakšice i kreditiranje.

“Naravno, odliv mozgova koristi zemljama u koje idu“, kaže Pomorina.

“Nivo obrazovanja Rusa koji odlaze uvijek je bio među najvišim, prema OSCE-u, a te nacije dobijaju veoma sposobne stručnjake a da ne moraju da plaćaju njihovo obrazovanje“, dodaje.

OLAKŠICE ZA ONE KOJI OSTANU

Ruska vlada, pak, nastoji da ohrabri mlade mozgove da ostanu u zemlji.

U martu je Putin potpisao zakon kojim se tehnološki stručnjaci oslobađaju službe u vojsci i dobijaju poreske olakšice.

To možda neće biti dovoljno.

Nagli skok cijena avionskih karta u aprilu je usporio prvi val egzodusa, ali Plugotarenko navodi očekuje da drugi ostavi Rusiju bez 100.000 stručnjaka.

Ipak, bilježili su se i povratci, jer se glasine o uvođenju vanredng stanja nisu obistinile, pa su oni koji su pobjegli u panici zatekli svoje bankovne račune blokiranim ili su se vratili kako bi se pripremili za trajnu emigraciju.

No, Marina i Artur ne žure s povratkom.

“Spakovali smo se za dvije sedmice i otišli na Kipar, ali smo aplicirali za odlazak u Kanadu. Čekamo da budu gotova dokumenta”, rekla je Marina.

“Vlasti su učinile mnogo da unište protivnike i slobodne medije u Rusiji. Protesti, pa čak i izražavanje stava na društvenim mrežama, dovoljni su za krivični progon“, dodaje Artur.

Izvor: Al Jazeera

Foto: Ilustracija/Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!