MVP: Oštro osuđujemo krađu istorije i ideološko tumačenje crnogorske istorije na internet adresama Ambasade Srbije

“Srbija ima bogatu istoriju i uz svo razumijevanje za prekide koje su imali i drugi narodi, ne služi joj na čast da se kiti istorijom Crne Gore – “tuđim perjem”. U cilju daljeg razvoja dobrosusjedskih odnosa Crne Gore i Republike Srbije i evropske budućnosti naših građana čija edukacija ne treba da zavisi od bilo koje ideološke interpretacije, tražimo od nadležnih organa Republike Srbije da uklone sa svoje internet stranice netačne informacije koje se tiču Crne Gore”, ističe se u reagovanju MVP

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore saopštilo je danas da “oštro osuđuje krađu istorije i ideološko pamfletističko tumačenje crnogorske istorije koje se nalazi na internet adresama ambasada Republike Srbije”.

Oni su se oglasili povodom toga što je na veb sajtu Ambasade Srbije u dijelu “Istorija Srbije” navedeno da su Duklja i Zeta plemenske oblasti srednjovjekovne Srbije.

“Srbija ima bogatu istoriju i uz svo razumijevanje za prekide koje su imali i drugi narodi, ne služi joj na čast da se kiti istorijom Crne Gore – “tuđim perjem”. U cilju daljeg razvoja dobrosusjedskih odnosa Crne Gore i Republike Srbije i evropske budućnosti naših građana čija edukacija ne treba da zavisi od bilo koje ideološke interpretacije, tražimo od nadležnih organa Republike Srbije da uklone sa svoje internet stranice netačne informacije koje se tiču Crne Gore”, ističe se u reagovanju MVP.

Iz tog Vladinog resora su dodali da “netačne i ideološke interpretacije istorije druge države jesu odraz nezrelosti a najprije nedobronamjernosti, kada su u pitanju dobrosusjedski odnosi”.

“Nažalost, navode sa internet prezentacije ambasada Republike Srbije ne možemo smatrati običnim propustom, već svjesnom namjerom onih koji kroz svoje političko djelovanje i dalje baštine principe velikosrpske ideologije. Vjerujemo da nije potrebno mnogo podsjećanja na pogubnost ove ideologije koja je nanijela mnoga zla svim državama regiona, uključujući i samu Republiku Srbiju”, kazali su iz MVP.

Oni su naveli da još jednom pozivaju politički vrh Srbije da budućnosti radi prihvate prošlost i sadašnjost takvima kakve jesu, a ne da ih tumače onako kako to odgovara pojedinim ideološkim i pseudo naučnim obrascima partija na vlasti.

“Takođe, budućnosti radi, pozivamo ih da konačno prihvate utemeljenu istorijsku činjenicu o viševjekovnoj nezavisnosti crnogorske države koja se kao samostalni pravni entitet razvijala uporedo sa svim ostalim evropskim državama. Na kraju, ističemo da Crna Gora iskreno želi da razvija dobrosusjedske odnose sa Republikom Srbijom, ali u okvirima principa savremenog svijeta i svijeta Evropske unije, a ne kroz iskrivljenu ideologiju “srpskog sveta”. Sveukupni odnosi Crne Gore i Republike Srbije moraju se zasnivati na obaveznom međusobnom poštovanju ne samo granica i nemiješanja u unutrašnje stvari, već i na dužnom poštovanju istorijski utemeljenih činjenica”, zaključuju iz MVP, prenose Vijesti.

Idi na VRH
error: Content is protected !!