Osma godina gradnje “kineskog auto-puta” u Crnoj Gori

Sedam godina nakon početka gradnje 41 kilometra dionice auto-puta Bar-Boljare, iz Vlade Crne Gore najavljuju novo prolongiranje otvaranja trase koju gradi kineska državna kompanija China Road & Bridge Corporation (CRBC). Riječ je dionici između Smokovca, na periferiji Podgorice, do Mateševa, nadomak Kolašina

Četrdeset jedan kilometar auto-puta, skoro milijardu eura, sedam godina gradnje, u mandatima četiri Vlade, pet odlaganja završetka radova. I još nije gotov.

Sedam godina nakon početka gradnje 41 kilometra dionice auto-puta Bar-Boljare, iz Vlade Crne Gore najavljuju novo prolongiranje otvaranja trase koju gradi kineska državna kompanija China Road & Bridge Corporation (CRBC). Riječ je dionici između Smokovca, na periferiji Podgorice, do Mateševa, nadomak Kolašina.

Tri Vlade su se promijenile od kada je počela gradnja auto-puta, 2015. godine. Prvi rok za završetak bio je novembar 2019.

Četvrta Vlada Dritana Abazovića, koja je izabrana 28. aprila ove godine, najavljuje otvaranje na ljeto.

U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) smatraju da treba postaviti pitanje odgovornosti zbog činjenice da se 41 kilometar auto-puta gradi sedam godina, što je, kako kažu, nezabilježeno u svijetu.

Za kašnjenja u poslednje dvije godine, Vlada odgovornom smatra kinesku kompaniju.

Osim trogodišnjeg kašnjenja njegovog završetka, postaće i najskuplji auto-put na svijetu, kazao je 13. aprila ove godine, u razgovoru za BBC, Dritan Abazović, koji je dvije sedmice kasnije postao novi premijer.

ŠTA JE KO OBEĆAVAO?

Iako je bivši ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić u januaru ove godine saopštio da “smo došli veoma blizu” otvaranja prve dionice, njegov nasljednik Ervin Ibrahimović je 16. maja saopštio da bi to moglo da se dogodi početkom jula, ne navodeći koji su radovi još preostali.

Grubi, građevinski radovi na trasi zvanično su završeni u novembru prošle godine.

Radove je mjesec kasnije, u decembru, obišao i tadašnji premijer Zdravko Krivokapić koji je gotovo ljutito od Kineza zatražio da okončaju radove najkasnije do polovine januara 2022.

“Dosta je igre sa građanima! Hoću da put 15. januara, pred zimsku turističku sezonu bude spreman. Radite dan – noć! Ja ću ako treba da radim sa vama”, kazao je Krivokapić.

Krivokapićevoj Vladi je 4. februara izglasano nepovjerenje nakon čega je u aprilu izabrana nova premijera Abazovića.

ZAŠTO DRŽAVA ZA ODGOVORNU SMATRA KOMPANIJU IZ KINE?

Ugovor između države i kineske kompanije je veoma jasan i njime su precizno utvrđeni rokovi za završetak radova, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) generalni direktor za državne puteve u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI), Miroslav Mašić.

Međutim, kako navodi, Vlada je prihvatila razloge izvođača za kašnjenje koji su se odnosili na uticaj pandemije korona virusa na dinamiku gradnje, odnosno na usporavanje radova:

“Naravno da smo imali razumijevanja za probleme koje je u građevinskom sektoru izazvala pandemija i zato smo dogovorili rok za završetak radova do 17. novembra 2020. godine. Sve nakon tog roka je njihova (CRBC) odgovornost”.

Kako pojašnjava Mašić, glavni inženjer je nakon toga roka vrjednovao sve razloge CRBC za naredna produženje rokova ali je našao da su oni neosnovani.

RSE je 16. maja od kineske kompanije CRBC zatražio infomacije o tome koji su tačno radovi još preostali i koji je rok njihovog završetka.

Takođe, interesovalo nas je i njihovo mišljenje o tome ko je odgovoran za višestruko kašnjenje završetka radova. Odgovore nijesmo dobili…

KOLIKA JE ŠTETA?

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ocjenjuju da brojna pomjeranja rokova za puštanje u saobraćaj prve dionice budućeg autoputa samo govore o tome koliko je država neozbiljno pristupila tom projektu, koji slovi za najveći infrastrukturni u istoriji Crne Gore.

Dejan Milovac iz Istraživačkog centra MANS-a kaže za RSE da je u prilog tome i činjenica da ni u nadležnom ministarstvu (MKI) ne znaju koliki je opseg preostalih, tehničkih radova i do kada će oni biti završeni:

“Svako dalje prolongiranje otvaranja auto-puta je direktni gubitak za državu i građane. Prolazi treća turistička godina bez auto-puta i zamislite koliki prihod smo izgubili, samo od putarine za to vrijeme, odnosno od prvobitnog roka završetka koji je bio u novembru 2019.”

KO ĆE KOME PLAĆATI PENALE?

Miroslav Mašić iz MKI kaže da je država već pokrenula postupak za naplatu penala, odnosno troškova zbog kašnjenja sa završetkom radova:

“Mi smo od inženjera iz francusko-italijanskog konzorcijuma, kao konsultantna na ovom projektu, dobili upute i određene predloge u vezi sa tim. Svakako do samog kraja projekta se ti penali mogu ispostaviti i napraviti pregled troškova nastalih zbog kašnjenja radova”.

Mašić kaže da u Vladi ne vide odgovornost države.

Podsjeća da u CRBC-ju, ukoliko smatraju da treba da traže naplatu penala od Vlade, to mogu učiniti podnošenjem zahtjeva prema Komisiji za rješavanje sporova ili konačno prema Arbitražnom sudu u Kini, koji je prema ugovoru nadležan u slučaju spora između Crne Gore i Kine.

U MANS-u, međutim, sumnjaju da su za kašenjenja odgovorni samo Kinezi.

Dejan Milovac kaže da sumnju da je i država odgovorna izazivaju upravo višestruka prolongranja rokova otvaranja auto-puta:

“Mi smo u nekoliko navrata imali prolongiranja koja su odobravana od strane prethodnih ministarstava, a da javnost do kraja nije bila upoznata koji su tačno razlozi za to. Čim je odobravano možemo pretpostaviti da je krivica bila i na našoj a ne samo na kineskoj strani.”

Milovac dodaje de će tek po objavljivanju kompletne dokumentacije i ugovora o gradnji auto-puta biti jasno ko će kome morati da plati penale zbog kašnjenja.

CIJENA

Kompletan aranžman između Crne Gore i Kine prvobitno je procijenjen na 809 miliona dolara, a naknadno je cijena povećana za oko 90 miliona zbog izgradnje pristupnih puteva i infrastrukture.

Ugovor o izgradnji je sa CRBC potpisala prethodna Vlada Demokratske partije socijalista, predsjednika Mila Đukanovića, a prvu ratu kredita koji je uzet kod kineske EXIM banke je u julu prošle godine otplatila Vlada Zdravka Krivokapića.

Druga rata za auto-put uplaćena je u januaru 2022. godine.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!