Strani mediji o tajnim uplatama Rusije u pokušaju da ojača uticaj u inostranstvu

CNN prenosi navode zvaničnika koji je kazao da je međunarodna zajednica utvrdila da je Rusija tajno prenijela više od 300 miliona dolara i planirala da tajno prebaci još najmanje stotine miliona stranim političkim strankama, zvaničnicima i političarima u više od 20 zemalja i na četiri kontinenta

Vijest da je Rusija tajno uplatila 300 miliona dolara stranim političkim partijama, kako bi ojačala širenje svog uticaja u inostranstu, odjeknula je u svjetskim medijima.

Izvor iz administracije SAD je za Glas Amerike saopštio da je, pored ostalog, Demokratski front u Crnoj Gori dobijao tajne novčane iznose od Ruske Federacije, u okviru pokušaja Moskve da ojača uticaj u inostranstvu.

“Rusija je tajno poslala najmanje 300 miliona dolara (301 milion eura) stranim političkim strankama i kandidatima iz 2014. godine u pokušaju da utiče na svjetsku politiku”, piše Dojče Vele.

Oni ističu da je Rusija finansirala albansku Demokratsku stranku desnog centra u iznosu od 500.000 dolara u 2017. godini, kao i da je finansirala stranke ili kandidate u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i na Madagaskaru.

CNN prenosi navode zvaničnika koji je kazao da je međunarodna zajednica utvrdila da je Rusija tajno prenijela više od 300 miliona dolara i planirala da tajno prebaci još najmanje stotine miliona stranim političkim strankama, zvaničnicima i političarima u više od 20 zemalja i na četiri kontinenta.

“Rusija je potrošila više od 300 miliona dolara pokušavajući da pridobije političare i političke stranke u desetinama zemalja od 2014. godine, a planira da potroši još više novca u narednim godinama, rekli su američki zvaničnici medijima u utorak, što je posljednja tvrdnja o ruskom miješanju u vanjsku politiku”, piše Forbs, prenosi Portal Analitika.

Izvor iz američke administracije je saopštio da su saradnici Olega Deripaske obezbjeđivali fondove Demokratskom frontu 2016. i vjerovatno prije izbora 2018. godine putem neadekvatnih ugovora i ofšor kompanija.

“U Albaniji smo vidjeli da je 2017. Rusija obezbjedila Demokratskoj stranci oko pola miliona dolara kroz kompanije koje prikrivaju nezakonite aktivnosti”, saopštio je izvor.

Pored DF-a, na isti je način finansiran i Milorad Dodik u bosansko-hercegovačkom entitetu Republika Srpska.

“Obavještajna zajednica je zabilježila povećanje te aktivnosti 2014. godine do danas. Među primjerima koji su izneseni, u Bosni, prije izbora 2018. godine, Konstantin Malofejev tajno je pomagao finansiranje predjsedničke kampanje Milorada Dodika. Taj primjer pokazuje da Rusija nije ispunila obećanje da ulaže u ekonomski razvoj Republike Srpske, već je umjesto toga omogućavala korupciju vladajuće stranke i stvorila nejednake uslove za opozicione stranke”, naveo je izvor iz administracije.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!