Potresni prizori evakuacije ranjenih boraca iz čeličane: “Ispunili ste zadatke, sačuvajte živote” (VIDEO)

Evakuacija je vjerovatno označila kraj najduže i najkrvavije bitke u ratu i značajan poraz za Ukrajinu. Mariupolj je u ruševinama nakon ruske opsade u kojoj je ubijeno više desetina hiljada ljudi, tvrdi Ukrajina

Ukrajinska vojska objavila je u utorak da radi na evakuaciji preostalih vojnika iz njihovog posljednjeg uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj, prepuštajući kontrolu nad tim gradom Rusiji.

Evakuacija je vjerovatno označila kraj najduže i najkrvavije bitke u ratu i značajan poraz za Ukrajinu. Mariupolj je u ruševinama nakon ruske opsade u kojoj je ubijeno više desetina hiljada ljudi, tvrdi Ukrajina.

Stotine ukrajinskih vojnika i civila sedmicama su se skrivali ispod gradske čeličane Azovstalj. Više od 260 vojnika, od kojih su neki teško ranjeni, napustilo je postrojenje u ponedjeljak.

“Garnizon ‘Mariupolj’ ispunio je svoj borbeni zadatak”, piše u saopštenju Glavnog štaba Oružanih snaga Ukrajine u kojem je najavljena evakuacija.

“Vrhovno vojno zapovjedništvo naredilo je zapovjednicima jedinica stacioniranih u Azovstalju da spase živote ljudstva… B Mariupolja su heroji našeg vremena”, dodaje se.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Anna Maliar rekla je da su 53 teško povrijeđena borca ​​odvezena u bolnicu u Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, a još 211 boraca evakuisano je humanitarnim koridorom u Olenivku, području pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Uslijediće potencijalna razmjena svih evakuisanih ukrajinskih boraca i ruskih zarobljenika, dodala je, piše “Jutarnji list”.

Traju napori za evakuaciju preostalih boraca u čeličani Azovstalj, saopštila je ukrajinska vojska. Nije poznat njihov tačan broj, ali vjeruje se da ih je tamo još oko 600.

Desetak autobusa s ukrajinskim vojnicima iz Azovstalja napustilo je u ponedjeljak to postrojenje, objavio je Reuters.

Pet autobusa s vojnicima iz čeličane Azovstal sigli su u ponedjeljak u kasnim satima u grad Novoazovsk pod ruskom kontrolom, rekao je Reutersov svjedok.

UKRAJINI “POTREBNI ŽIVI HEROJI”

“Nadamo se da ćemo moći spasiti živote našim momcima”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak veče u video obraćanju.

“Među njima ima i teško ranjenih. Pruža im se pomoć. Ukrajini su potrebni živi ukrajinski heroji”, istakao je.

Povrijeđeni vojnici stigli su grad Novoazovsk u autobusu s oznakom “Z”, simbolom ruske invazije. Muškarci su bili položeni na nosilima na tri nivoa. Jednom čovjeku, kojega su izvukli van, glava je bila čvrsto omotana gustim zavojima.

Od početka ruske invazije u februaru, Mariupolj je postao simbol otpora Ukrajine i spremnosti Rusije da opustoši ukrajinske gradove.

Prve evakuacije u ponedjeljak veče uslijedile su nekoliko sati nakon što je Rusija saopštila da je pristala da evakuiše ranjene ukrajinske vojnike u bolnicu u Novoazovsku.

EKSPLOZIJE U LAVOVU, BORBE U HARKOVU

Moskva invaziju naziva “specijalnom vojnom operacijom” za demilitarizaciju i “denacifikaciju” Ukrajine. Kijev i njegovi zapadni saveznici smatraju to neutemeljenim izgovorom za ničim izazvani rat.

Ruske snage suočile su se s neuspjesima, a vojnici su krajem marta protjerani sa sjevera i iz okoline Kijeva. Ukrajinski protivnapad posljednjih dana istjerao je ruske snage iz područja u blizini Harkova, najvećeg grada na istoku zemlje.

Područja oko glavnog grada Kijeva i zapadnog grada Lavova, u blizini poljske granice, još uvijek su meta ruskih napada. Lavov je rano u utorak bio meta niza eksplozija, rekao je Reutersov svjedok. Za sada nema informacija o žrtvama i nastaloj šteti.

Ukrajinske snage napredovale su u ponedjeljak sve do ruske granice, oko 40 kilometara sjeverno od Harkova.

Glavna fotografija: Printscreen

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!