In memoriam: Preminuo je Ivica Osim

Ivica Osim je bio posljednji selektor SFRJ. Na tu funkciju je došao 1986. godine, vodio je selekciju nekadašnje države na Mundijalu u Italiji 1990. i plasmana u četvrtfinale. Jugoslavija je izgubila od Maradonine Argentine nakon penala. Bio je selektor i u kvalifikacijama za EURO 1992

Preminuo je Ivica Osim!

Ivica Osim nogometni je trener i bivši bosanskohercegovački nogometaš. Jedan je od najuspješnijih trenera na Balkanu.

Nogometnu karijeru ostvario jer igrajući za nogometne klubove Željezničar, Zwolle, Strasbourg, Sedan i Valenciennes. Nastupao je za jugoslavensku nogometnu reprezentaciju, a kao trener se proslavio na klupi Željezničara, Jugoslavije, Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda i Japana.

Ivica Osim je osnovnu školu završio u Hrasnom i Novom Sarajevu, a potom je upisao gimnaziju. Zahvaljujući svojim matematičkim vještinama, oslobođen je pisanja mature, a nakon toga je upisao matematički fakultet u Sarajevu.

Rođen u Sarajevu

Ivica je rođen 6.9. 1941. godine u Sarajevu, u naselju Hrasno. Njegov otac Mihailo po zanimanju je bio bravar i svirao je harmoniku, a majka Karolina bila je domaćica i aktivistica u Crvenom križu te dobitnica Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Mihailo je obolio od tuberkuloze i umro relativno mlad pa je Ivica, kako bi pomogao prehraniti obitelj, davao instrukcije iz matematike drugoj djeci.

U vrijeme kada je bio selektor Jugoslavije, Osim je bio trener Partizana s kojim je osvojio Kup Jugoslavije 1991. godine, a nakon ostavke na mjestu selektora bivše države njegova porodica je zajedno s njim i ostalim stanovništvom bila bombardovana.

Osim je od 1992. do 1994. godine bio trener grčkog Panathinaikosa, a osvojio je Kup Grčke 1993. i 1994. godine, dok je drugo mjesto na tabeli osigurao 1993. godine. Između 1994. i 2002. godine je vodio austrijski Sturm, koji je doveo do naslova prvaka 1998. i 1999. godine, osvajanja Austrijskog superkupa 1998. i 1999. godine, a nastupao je i u Ligi prvaka od 1998. do 2000. godine.

Bogata karijera

Popularni Štraus s Grbavice je trenersku karijeru gradio u Japanu od 2003. do 2007. godine. Od 2003. do 2006. je bio trener JEF Uniteda s kojim je ostvario odlične rezultate uprkos tome što se radilo o malom klubu. JEF United je dva puta bio blizu titule, a 2005. godine je osvojio kup, svoj prvi veći trofej.

Selektor Japana postao je 21. jula 2006. godine i naslijedio legendarnog Zica. U debiju je pobijedio Trinidad i Tobago 2:0. Godine 2007. je poražen od Saudijske Arabije u polufinalu Azijskog kupa, kao i u utakmici za treće mjesto od Južne Koreje nakon penala.

Osim je 16. novembra 2007. doživio moždani udar, a 26. novembra se probudio. Na mjestu selektora Japana ga je naslijedio Takeshi Okada.

Godine 2011. je FIFA na čelo Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH postavila upravo Osima, a on je pomogao krovnoj kući našeg nogometa da krene pravim putem i dovede nas do uređenja u kojem, slobodno se može reći, danas uživaju čelnici bh. nogometa.

Izvor: Avaz

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!