Dijaspora u prošlosti i sadašnjosti (122): Osnovana Fondacija “Dijaspora Crnoj Gori”

Cilj osnivanja fondacije jeste prikupljanje i transparentno usmjeravanje donacija iz dijaspore ka ljudima u Crnoj Gori, kojima je pomoć najpotrebnija

Sredinom decembra 2019. godine u Njujorku su potpisani osnivački akti Humanitarne fondacije „Dijaspora Crnoj Gori”. Inicijator osnivanja ove fondacije je poznati humanista Hajriz Brčvak iz Njemačke, a njen osnivač je, pored Brčvaka i Veselin Mijač iz Švedske.

Sa potpisivanja osnivačkih akata Fondacije u Generalnom konzulatu Crne Gore u Njujorku, SAD

Cilj osnivanja fondacije jeste prikupljanje i transparentno usmjeravanje donacija iz dijaspore ka ljudima u Crnoj Gori, kojima je pomoć najpotrebnija. Početni fond za rad Fondacije obezbijedićenjeni osnivači, a u pojedinačne akcije koje budu realizovane uključivaće sve ljude koji žele i mogu da pomognu. Osnivači Fondacije Hajriz Brčvak i Veselin Mijač su poznati dobrotvori, koji su do sada individualno djelovali i pomagali. Kao takvi, obojica su nagrađeni prestižnom nagradom za filantropiju „Iskra” za 2019. godinu.

Potpisivanju osnivačkih akata, koje je organizovano u prostorijama Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku, prisustvovali su i direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović, direktor Uprave za javne radove Rešad Nuhodžić, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, konzul Crne Gore u Njujorku Amer Cikotić, direktor MIP-e Miloš Jovanović i pomoćnica direktora Uprave za dijasporu Elvira Bekteši.

Premijer Duško Marković sa dijasporom u Njujorku

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković susreo se sa predstavnicima dijaspore u Njujorku tokom svoje posjete ovoj zemlji septembra 2018. godine.

Tom prilikom Marković je istakao doprinos koji je dijaspora dala današnjoj Crnoj Gori, kao i da je multietnička i multivjerska dijaspora najveća snaga Crne Gore koju treba iskoristiti ne za slanje novca u zemlju već za razvoj i ulaganja.

Glavna fotografija: Veselin Mijač i Hajriz Brčvak na potpisivanju osnivačkih akata Humanitarne fondacije „Dijaspora Crnoj Gori”, Njujork, decembar 2019.

 

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!