Hačko i Selma Brčvak svim majkama Srebrenice poklonili odlazak na umru: U meni, mojoj djeci i prijateljima, od danas imate svoje sinove

Nakon zahvale majkama Srebrenice za gostoprimstvo, te volonterima Emmaus centra za odličnu organizaciju iftara, bračni par Brčvak je najavio iznenađenje. Ilahijom “U Medinu pošao bih” dali su na znanje da, u znak zahvalnosti za njihovu borbu i ustrajnost, svim majkama Srebrenice poklanjaju odlazak na umru, što je izazvalo veliki val emocija kod svih prisutnih.

“Drage Majke Srebrenice, tražim halala od vas što sam danas ovdje prvi put. Smatram da je svaki Bošnjak prije i hadždža i umre dužan posjetiti Srebrenicu i Potočare”, svoj emotivan govor na zajedničkom iftaru u Srebrenici započeo je ugledni biznismen i filantrop Hajriz Brčvak, prenosi portal Senzor.

Hajriz Brčvak, zajedno sa suprugom Selmom i “Karavanom dobra”, kako je nazvao svoju ekipu koja ga vjerno prati, ovaj Ramazan je odlučio posjetiti brojna povratnička mjesta u Bosni i Hercegovini i iftariti sa povratnicima. Nakon Goražda, Rožaja, Istanbula, Sarajeva i drugih mjesta, svjesno i kako sam kaže – najljepše je ostavio za kraj. Tako je u Srebrenici za Odabranu noć, vrijedniju od hiljadu mjeseci, organizovan iftar u prostorijama Emmaus centra.

“Srebrenicu smo svjesno ostavili za kraj. Tokom ovog Ramazana obišli smo i iftarili u nekoliko zemalja, od Turske, Bosne, do Crne Gore, ali moramo priznati da nam je iftar večeras ovdje s vama najljepši”, složili su se.

Iftaru su, između ostalih, prisustvovali i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i Rifat ef. Fejzić, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, koji se prisjetio svog prvog imamskog posla:

“Ja i sam imam mnogo obaveza i večeras kada obilježavamo Odabranu noć samo su dva razloga zbog kojih sam mogao svoju zajednicu napustiti i doći ovdje, a to su: Srebrenica i Hajriz Brčvak! Moj prvi imamski posao je bio 1991. godine u Zelenom Jadru u Srebrenici i svake godine dolazim, obilazim Jadar i svoje džematlije”, izjavio je reis, te uputio dovu Gospodaru za Srebrenicu i njene šehide.

Nakon zahvale majkama Srebrenice za gostoprimstvo, te volonterima Emmaus centra za odličnu organizaciju iftara, bračni par Brčvak je najavio iznenađenje.

Ilahijom “U Medinu pošao bih” dali su na znanje da, u znak zahvalnosti za njihovu borbu i ustrajnost, svim majkama Srebrenice poklanjaju odlazak na umru, što je izazvalo veliki val emocija kod svih prisutnih.

“Hvala vam što ste došli, meni je ovo najljepši Ramazan u životu”, kroz suze je izjavila jedna od srebreničkih majki, a Hajriz im je srčano obećao da u njemu, njegovoj djeci i svim prijateljima od danas imaju svoje sinove.

I sin među donatorima: Ilhan i Hačko Brčvak

Valja na kraju i istaći da i Hačkov sin Ilhan kreće stopama svog oca. Muniri iz “Majki Srebrenice” je od svojih primanja poklonio odlazak  umru.

Idi na VRH
error: Content is protected !!