Dijaspora u prošlosti i sadašnjosti (121): Dijaspora Crne Gore – pregled po zemljama (Sjedinjene Američke Države)

Na području SAD djeluje više udruženja u kojima se naša dijaspora okuplja: „Fondacija za Gusinje“, „Udruženje Euro Gusinje“, „Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku“, „Fondacija Petnjica – Bihor“, „Bošnjački Islamski centar“, „Montenegro golf klub Njujork“, „Udruženje 21. maj Njujork“, „Montenegro Association of New York“, „Rumija“ Njujork, Kulturni centar „Rumija“ u Čikagu, „USA Montenegro Global – Indijana“, „Florida“, Udruženje u San Francisku

Procjenjuje se da u Sjedinjenim Američkim Državama danas živi i radi i do 70 hiljada iseljenika porijeklom iz Crne Gore. Većina vodi porijeklo iz Plava, Gusinja, Rožaja, Berana, Bijelog Polja, Bara, Ulcinja i Podgorice, ali tu nije uključena stara emigracija s početka 20. vijeka koja je na žalost već naturalizovana.

Donatorsko veče Fondacije Gusinje iz Njujorka, 2018. godina

Naša dijaspora je danas uglavnom koncentrisana u velikim industrijskim centrima – Njujorku, Čikagu, Detroitu, San Francisku, a ona starija u Pitsburgu, Klivlendu, Bjutu i dr.

Donatorsko veče Fondacije Gusinje iz Njujorka, 2018. godina

Na području SAD djeluje više udruženja u kojima se naša dijaspora okuplja: „Fondacija za Gusinje“, „Udruženje Euro Gusinje“, „Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku“, „Fondacija Petnjica – Bihor“, „Bošnjački Islamski centar“, „Montenegro golf klub Njujork“, „Udruženje 21. maj Njujork“, „Montenegro Association of New York“, „Rumija“ Njujork, Kulturni centar „Rumija“ u Čikagu, „USA Montenegro Global – Indijana“, „Florida“, Udruženje u San Francisku.

Na području Njujorka djeluju naša najaktivnija i najbrojnija udruženja, dok su udruženja u ostalim djelovima ove zemlje, izuzev KC „Rumija“ iz Čikaga, u ovom trenutku prilično neaktivna.

Delegacija Crne Gore sa predstavnicima Fondacije Gusinje, Njujork, 2019. godine

Kulturni centar „Rumija“ iz Čikaga najstarije je udruženje naših iseljenika na teritoriji SAD-a. Okuplja uglavnom Barane, a članstvo čini preko 150 porodica iz ovog kraja koje žive i rade u Čikagu.

Donacija Montenegro golf kluba iz Njujorka, 2018. godina

Imaju svoje reprezentativne prostorije u kojima organizuju susrete, nastavu za djecu, humanitarne akcije po kojima je ovo udruženje izuzetno poznato, susrete sa zvaničnicima, a od nedavno u prostorijama KC „Rumija“ smješten je i počasni konzulat Crne Gore u Čikagu.

Sa otvaranja prostorija počasnog konzulata Crne Gore u Ilinoisu, Kulturni centar „Rumija“, Čikago

Takođe treba pomenuti izuzetne aktivnosti i realizovane projekte „Fondacije Gusinje“ i „Euro Gusinja“, uglavnom usmjerene na pomoć i razvoj Gusinja, ali ova udruženja, pogotovo „Fondacija Gusinje“, svojom organizacijom i aktivnostima koje realizuju, daleko prevazilaze tipična zavičajna udruženja i imaju širi, državni značaj.

Humanitarni golf-turnir u Hunter Memorial Golf Courseu u Konektikatu povodom Dana nezavisnosti

U posljednje vrijeme svojim aktivnostima i humanitarnim akcijama koje realizuje ističe se i udruženje „Montenegro golf klub Njujork“, ali i klub „Primorje“ i Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku.

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, generalni konzul Crne Gore u Njujorku Željko Stamatović i pomoćnica direktora Uprave za dijasporu Elvira Bekteši u posjeti Kulturnom centru „Rumija“ u Čikagu

U dijelu aktivnosti koje sprovodi naša dijaspora u Sjedinjenim Američkim Državama posebno treba istaći jedan od rijetkih kvalitetnih medija naše dijaspore u ovoj zemlji. Portal Revije Fokus (http://fokuspress.com/.) svojom uređivačkom politikom i tekstovima koje objavljuje pokriva kompletnu našu dijasporu, a prati i druge teme iz kulturnog, društvenog i političkog života Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović sa našim iseljenicima u SAD

Uprava za dijasporu je od svog osnivanja tri puta posjetila našu dijasporu u SAD-u, što je izuzetno uticalo na kvalitet veza i saradnje koji Uprava danas ima sa ovim dijelom našeg iseljeništva. Razgovore sa dijasporom redovno njeguju i crnogorski zvaničnici u okviru službenih posjeta ovoj zemlji.

Sastanak direktora Uprave za dijasporu Predraga Mitrovića i gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića sa predstavnicima naših udruženja u Njujorku 2018.

Predstavnici dijaspore tradicionalno prisustvuju i obraćanju predsjednika Crne Gore Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

U dijelu organizovanih formi djelovanja naše dijaspore u SAD-u treba pomenuti i rad i aktivnosti udruženja Crnogorska Asocijacija Amerike, Udruženja „Montenegro“ iz San Franciska i Crnogorskog nezavisnog kulturnog centra Njujork, čije su progresivne ideje i uz njih vezane aktivnosti, devedesetih godina prošlog vijeka, jednako kao i u predreferendumskom periodu, bile od izuzetnog značaja ne samo za našu dijasporu već i za državu Crnu Goru.

Glavna fotografija: Posjeta Uprave za dijasporu KC „Rumija“ iz Čikaga 2019. godine

Idi na VRH
error: Content is protected !!