Dijaspora u prošlosti i sadašnjosti (114): Dijaspora Crne Gore – pregled po zemljama (Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske)

Predsjednik udruženja je Neven Pajović, a najznačajniji projekti ovog udruženja su organizacije škole crnogorskog jezika i kulture, namijenjena drugoj generaciji rođenoj u Velikoj Britaniji, održavanje godišnje humanitarne večere s ciljem prikupljanja donacija za pomoć nekoj od crnogorskih socijalnih ustanova, obilježavanje državnih praznika i sl

Po nezvaničnim podacima u Velikoj Britaniji živi i radi nekoliko hiljada naših državljana i njihovih potomaka. Jedino udruženje u okviru koga se okupljaju jeste Crnogorsko-britansko udruženje „Montenegro – UK Society“ sa sjedištem u Londonu. Predsjednik udruženja je Neven Pajović, a najznačajniji projekti ovog udruženja su organizacije škole crnogorskog jezika i kulture, namijenjena drugoj generaciji rođenoj u Velikoj Britaniji, održavanje godišnje humanitarne večere s ciljem prikupljanja donacija za pomoć nekoj od crnogorskih socijalnih ustanova, obilježavanje državnih praznika i sl.

Crnogorsko društvo „Montenegro-UK Society” na proslavi Dana državnosti u Hajd parku u Londonu 2019. godine

Iako više nije aktivna, treba pomenuti asocijaciju Montenegro Forum UK, koja je osnovana 2001. godine u Londonu s ciljem afirmacije i unapređenja crnogorskih vrijednosti, promocije njenog kulturnog i istorijskog nasljeđa i unapređenja odnosa i saradnje između Crne Gore i Velike Britanije. Sajt ove asocijacije koji je uređivao njen tadašnji predsjednik Milan Nikolić http://www.montenet.org/ danas je vrijedan izvor informacija o našoj dijaspori, njenim aktivnostima, razmišljanjima i naporima u periodu od 1998. do 2012. godine.

Glavna fotografija: Crnogorski iseljenici u Londonu na proslavi Dana nezavisnosti, 2019. godina

Idi na VRH
error: Content is protected !!