Mira Murati, Albanka koja je razvila ChatGPT: Genijalka odrasla u malom gradu i uvijek bila fascinirana naukom i tehnologijom (VIDEO)

Murati je glavni tehnološki direktor u OpenAI-u, startupu koji stoji iza ChatGPT-a – najnaprednijeg svjetskog chat bota vještačke inteligencije (AI) koji je ikada bio pušten za masovno javno korištenje. Njeno zanimanje za vještačku inteligenciju počelo je još 2013. godine, kada se pridružila Tesli. U to vrijeme ova kompanija kreirala je rane verzije Autopilota, svog softvera za pomoć vozaču korištenjem vještačke inteligencije i radila na robotima sa AI-om za svoje fabrike. To je Murati navelo da razmotri druge primjene vještačke inteligencije u stvarnom svijetu.

Svi pričaju o ChatGPT-u, najnaprednijem svjetskom chat botu vještačke inteligencije (AI) razvijenom odstrane start up projekta OpenAI. Ovaj proizvod je sjajan alat koji je pomogao da se AI učini dostupnijom široj publici, otvorio je nove mogućnosti za korištenje AI u komunikaciji. Kao rezultat toga, privukao je pažnju i maštu ljudi iz različitih oblasti i industrija koji su uzbuđeni zbog potencijala AI da revolucionira način na koji živimo i radimo.

Ko je mozak koji stoji iza razvoja ChatGPT-a?

Mira Murati je ime koje je sve prepoznatljivije u svijetu vještačke inteligencije (AI). Rođena i odrasla u Albaniji, ona je žena koja je dala značajan doprinos razvoju AI tehnologije. Trenutno je glavni tehnološki direktor (CTO) u OpenAI, jednom od vodećih svjetskih instituta za istraživanje umjetne inteligencije. Murati je mozak koji stoji iza razvoja ChatGPT-a, AI jezičkog modela koji je revolucionirao način na koji komuniciramo s mašinama.

Rani život i obrazovanje

Murati je rođena u Albaniji 1986. Odrasla je u malom gradu i uvijek je bila fascinirana naukom i tehnologijom. Studije informatike nastavila je na Univerzitetu u Tirani, gdje je diplomirala sa odličnim uspjehom. Nakon što je završila osnovne studije, preselila se u Sjedinjene Države kako bi stekla master iz računarskih nauka na Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Karijera

Nakon što je završila master, Murati je počela da radi u oblasti vještačke inteligencije. Pridružila se OpenAI-u 2016. i brzo stekla ime kao talentovana i inovativna inženjerka. Godine 2019. imenovana je za CTO-a OpenAI-a, na poziciju koju i danas obavlja.

Kao CTO OpenAI, Murati je odgovorna za nadgledanje istraživanja i razvoja AI tehnologije na institutu. Radi s timom inženjera i istraživača na razvoju vrhunskih AI modela i aplikacija.

Jedan od njenih najznačajnijih doprinosa je razvoj ChatGPT-a, AI jezičkog modela koji može da se uključi u ljudski razgovor s korisnicima, piše  Globalwomanmagazine.

ChatGPT

ChatGPT je model AI jezika koji su razvili Murati i njen tim u OpenAI. Model je zasnovan na GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3) arhitekturi, koja koristi tehnike dubokog učenja za generisanje teksta na prirodnom jeziku. ChatGPT je obučen na ogromnom skupu podataka teksta, što mu omogućava da generiše ljudske odgovore na korisničke unose.

ChatGPT je hvaljen zbog svoje sposobnosti da se uključi u prirodne razgovore nalik ljudima.

Korišćen je u raznim aplikacijama, uključujući chat botove za korisničku podršku, usluge prevođenja jezika, pa čak i sesije virtualne terapije. Razvoj ChatGPT otvorio je nove mogućnosti za korištenje AI u komunikaciji i pomogao da se AI tehnologija učini dostupnijom široj publici.

Mira Murati je žena koja je dala značajan doprinos na polju AI

Kao CTO OpenAI, igrala je ključnu ulogu u razvoju ChatGPT-a — AI jezičkog modela koji je revolucionirao način na koji komuniciramo sa mašinama.

Sa svojim talentom i inovativnim razmišljanjem, Murati će sigurno nastaviti da pruža značajan doprinos polju AI u godinama koje dolaze.

“Važan dio ovog projekta je obuka AI sistema da se uskladi s ljudskim namjerama i ljudskim vrijednostima” kaže Mira Murati, prenosi Globalwomanmagazine.

Foto: Mira Murati (Društvene mreže i printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!