Preminuo doc. dr Mirko Jakovljević, univerzitetski profesor, publicista i novinar

Jakovljević je objavio na desetine književnih prikaza za časopis “Komun@”, dodatak Pobjede, u „Novoj Slobodi“, više naučnih radova u oblasti medija i televizijskog novinarstva i književnih prikaza u međunarodnom časopisu „Medijski dijalozi“ i časopisu za društvena istraživanja „Tokovi“,“ Odzivi“ i  „More“

Odšetao je danas sa ovoga svijeta naš vrli kolega i prijatelj i više od tog, doc. dr Mirko Jakovljević, univerzitetski profesor, naučni radnik, dugogodišnji novinar i osnivač više medija u Srbiji i Crnoj Gori.

Rođen je 1965. god. u Žagubici, u Srbiji. Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, gdje je magistrirao i doktorirao, a posljednje dvije decenije svoj radni i životni vijek vezao je za Crnu Goru, Kolašin i Mojkovac. Posljednjih godina posvetio se posebno univerziteskom radu i profesuri na Visokoj školi za komunikacije u Beogradu, kao rukovodilac studijskog programa u Bijelom Polju.

Svojim djelom i životom borio se za dostojanstvo Crne Gore, njenu nezavisnost i međunarodni ugled. Živio je uspravno. Tako je i umro, ostavljajući za sobom impozantno djelo.

Novinarstvom je počeo da se bavi 1993. godine.Bio je svojevremeno jedan od urednika Javnog servisa RTS i Pink M, kao i osnivač i urednik TV K9 u Kragujevcu, osnivač i glavni urednik Kolašinskih novosti, novina Sjevera, urednik Planinarskih novina  i časopisa Trag.

Napisao je više knjiga, romansiranih biografija: „Nevidljive terazije, Slobodana Stojanovića Kepe“ i grupa „Smak“, „Riblja čorba“, „Bajaga i instruktori“, „Ritam slobode Dragoljuba Đuričića“ „Od Orfeja do danas – Kango rock prorok“, roman „Fleš“, knjigu „Reminiscencija“ roman „Javka smrti“ u izdanju podgoričke Pobjede, sa prim. dr Vladimirom Čarapićem koautor je knjige „Savremena sportska traumatologija, mediji, sport, medicina“, a pri kraju prošle godine u izdanju časopisa “Komun@” pripremio je, u koautorstvu sa mr Željkom Rutovićem, knjigu o Janku Nikolovskom pod nazivom“ Po-etika života“.

Jakovljević je objavio na desetine književnih prikaza za časopis “Komun@”, dodatak Pobjede, u „Novoj Slobodi“, više naučnih radova u oblasti medija i televizijskog novinarstva i književnih prikaza u međunarodnom časopisu „Medijski dijalozi“ i časopisu za društvena istraživanja „Tokovi“,“ Odzivi“ i  „More“.

Autor više dokumentarnih filmova, od kojih posebnu pažnu zaslužuje „Istorijat loakalne štampe Crne Gore-kulturološke konsekvence“, „Putevi koji pišu Boža Bulatovića“, „Mirisom cvijeća protiv opijata“…

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima „Druge godišnje nagrade“ Udruženja novinara Crne Gore za 2013. godinu, nagrade Društva novinara za doprinos  razvoju crnogorskog novinarstva 2019. i destogodišnjice izlaženja Kolašinskih novosti 2020,  nagrade za serijal priloga o integraciji Roma u Crnoj Gori Ministarstva kulture Crne Gore, Povelje za afirmaciju dokumentarnog filma Mojkovačke filmske jeseni 2017. i drugih nagrada u oblasti televizijskog stvaralaštva.

Živio je i radio u Kolašinu.

Pamtićemo ga kao vrsnog profesionalca, publicistu, novinara i urednika, ali prije svega kao velikog, dobrog i vaspitanog čovjeka, timskog radnika, druga i prijatelja, strpljivog kolegu, kao novinara pored kojeg su stasavale mnoge generacije.

Mirko Jakovljević će danas biti sahranjen u krugu porodice u Poljima, kod Mojkovca.

Amer Ramusović

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!