Šta je Sky aplikacija, kako radi i za koga je pravljena

Jovanović objašnjava da je Sky ECC bio zatvoreni tehnološki ekosistem, za čiju upotrebu je bilo potrebno da se od te kompanije kupi mobilni telefon, SIM kartica od određenih američkih provajdera i na kraju uplati pretplata u iznosu od 600 do 2.200 dolara, u zavisnosti od vremenskog perioda korišćenja. Kada se ovi uslovi ispune, kupac poštom dobije uputstvo za upotrebu, kreira nalog i koristi aplikaciju kao i bilo koju drugu koju koristimo za komunikaciju

Šira javnost je za aplikaciju Sky čula kada je otkrivena grupa Veljka Belivuka, a nedavno hapšenje Darka Šarića vratilo je fokus na ovaj kanal komunikacije koji se vezuje za kriminalne krugove. U Crnoj Gori, MUP je potvrdio da je u februaru ove godine Francuska prihvarila naš zahtjev za pružanje međunarodne pravne pomoći u krivičnom predmetu, za dostavljanje sadržaja sa Sky platforme, što je dovelo do Miloša Medenice, sina uhapšene bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

IT stručnjak i predsjednik OpenLink Grupe Miloš Jovanović objašnjava za N1 zašto je ovaj “tehnološki ekosistem”, koji je razvijen za komercijalnu upotrebu, postao tako privlačan.

Firma koja je razvila Sky aplikaciju legalno je poslovala u Vankuveru u komercijalne svrhe i njene usluge mogao je da koristi bilo ko, dok FBI nije zatvorio kompaniju i ukinuo platformju pošto je aplikacija postala popularni kanal komunikacije među kriminalcima.

Jovanović objašnjava da je Sky ECC bio zatvoreni tehnološki ekosistem, za čiju upotrebu je bilo potrebno da se od te kompanije kupi mobilni telefon, SIM kartica od određenih američkih provajdera i na kraju uplati pretplata u iznosu od 600 do 2.200 dolara, u zavisnosti od vremenskog perioda korišćenja.

Kada se ovi uslovi ispune, kupac poštom dobije uputstvo za upotrebu, kreira nalog i koristi aplikaciju kao i bilo koju drugu koju koristimo za komunikaciju. S druge strane veze mora da bude osoba koja takođe ima Sky telefon i aplikaciju.

Jovanović ističe da je ova aplikacija imala određene specifičnosti, poput toga da u mobilnom telefonu bude sakrivena kao kalkulator, a da sadržaj komunikacije bude automatski izbrisan kada se unese pogrešna šifra.

On dodaje da je kod ove aplikacije ključan bio algoritam za šifrovanje. Kako ističe, u komunikacionom smislu je bio dosta kraći, a zaštita nije mogla da se probije komercijalnim sredstvima dekripcije. Upravo to je ovu aplikaciju učinilo popularnom kod kriminalaca.

Međutim, FBI je zatvorio kompaniju, a Sky zamijenio svojom aplikacijom ANOM, zahvaljujući čemu je bio u mogućnosti da presrijeće komunikaciju.

Upitan da li je Darko Šarić u pritvoru zaista koristio Sky, kao što se tvrdi, Jovanović kaže da odgovor na to pitanje imaju nadležni organi i napominje da ljudi koji imaju novca i koji su s druge strane zakona mogu da razviju sisteme koje bi samo oni koristili.

“Ali ne bih rekao da su koristili Sky”, dodaje Jovanović.

Izvor: rtcg.me

Foto: YouTube/Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!