Građani se oglušuju o upozorenja i svakodnevno hrle na zaleđeno Plavsko jezero: Atrakcija opasna po život

Mnogi na jezero dolaze biciklom, autom, pa čak i kamionom, dovodeći svoju, ali i bezbjednost drugih u pitanje. Na Facebooku se pojavio snimak na kojem se vidi vojni kamion koji zaleđenim jezerom kruži nekoliko puta. Pored vozača, protiv koga je podnesena krivična prijava, nalazi se dijete

Niske temperature, koje su proteklih mjesec dana padale i do minus 27 stepeni Celzijusovih, potpuno su zaledile Plavsko jezero koje je postalo atrakcija za šetnju, klizanje i vožnju.

Velikom ledenom površinom svakodnevno prođe dosta posjetilaca, a mnogi od njih dolaze biciklom, autom, pa čak i kamionom, dovodeći svoju, ali i bezbjednost drugih u pitanje.

Tako se na Facebooku nedavno pojavio snimak na kojem se vidi vojni kamion koji zaleđenim jezerom kruži nekoliko puta.

Pored vozača se nalazi dijete.

Kako je Portalu Revije Fokus saopšteno iz MUP-a, protiv vozača je podnijeta krivična prijava.

Iz MUP-a su upozorili da će nastaviti da podnose prijave protiv nesavjesnih vozača, kako bi prekinuli tu praksu.

JP Nacionalni parkovi Crne Gore upozorilo je građane da ne hodaju po zaleđenim jezerima, jer u svakom trenutku, kako su saopštili, može doći do neželjenih posljedica po život i zdravlje.

Na Plavskom jezeru nema table s upozorenjem na opasnost, a odgovor na pitanje ko bi to od nadležnih u Opštini trebao da uradi nijesmo uspjeli da dobijemo.

Plavsko jezero je do sada odnijelo nekoliko života, a jedan od onih koji se sjeća tih tragedija je Dževat Šarkinović, koji je prije nekoliko godina iz zaleđene vode spasio jednog davljenika.

Šarkinović je iz Plavskog jezera, na koje ljeti dolazi veliki broj kupača, spasio 25 ljudi.

Jezero je zaleđeno usljed niskih temperatura, ali ono ima izvorišta čija je temperatura za osam stepeni Celzijusa veća u osnosu na ostale vode. Vode iz tih izvora idu prema površini i javljaju se u obliku kruga ili tankog sloja leda, takozvanog topluha. Teško se prepoznaju, a veoma su opasni, i ukoliko neko propadne šanse da se spasi su skoro pa nemoguće, jer se tijelo povlači direktno ispod leda”, pojasnio je Šarkinović.

On tvrdi da je debljina leda na površini jezera 25 centimetara i da može da izdrži teret i do tri tone.

“Led može da drži toliki teret, ali treba ispitati teren i poznavati trasu, što kod nas nije moguće odraditi. Hodanje po ledu, a pogotovo vožnju, treba zabraniti, jer je to opasno po život”, rekao je Šarkinović.

Selma Šarkinović

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!