Njemačka obustavlja projekte u RS vrijedne 105 miliona eura

Ministarka Svenja Schulze kazala je da zajedno sa EU trebaju da uvedu sankcije, odnosno obustave pomoć za RS dok ne bude promjene

Njemačka obustavlja četiri projekta koja su trebala da budu realizovana na području Republike Srpske, a koja su “teška” 105 miliona eura, potvrđeno je za N1. Riječ je o projektima rehabilitacije HE Trebinje, Vjetropark Hrgud i Opskrba otpadne vode Gradiška.

Podsjetimo, i u Bundetsagu je tokom nedavne rasprave najavljeno je da će Njemačka odustati od projekata ukoliko zvaničnici bh entiteta Republika Srpska nastave sa podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Ministarka Svenja Schulze kazala je da zajedno sa EU trebaju da uvedu sankcije, odnosno obustave pomoć za RS dok ne bude promjene.

Sam Dodik je, nakon što su mu uvedene sankcije Velike Britanije, rekao da očekuje i sankcije Njemačke i Holandije.

I Annalena Baerbock, ministarka vanjskih poslova Njemačke, je tokom nedavne posjete Bosni i Hercegovini kazala kako će “kao najveći bilateralni donatori podržati samo one koji se zalažu za jačanje BiH, a ne one koji radi na njenoj destabilizaciji”.

EU parlamentarac Dietmar Koster kazao je u intervjuu za N1 da je “njemačka ministarka razvoja najavila da će obustaviti projekat u iznosu od 105 miliona eura za RS, sve dok se sve secesionističke aktivnosti na obustave”. Najavio je tada da će komisija obustaviti i investicioni program za Republiku Srpsku u iznosu od 600 miliona eura.

Foto: Svenja Schulze (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!