Huseinoviću jedinstvena kazna od četiri godine zatvora za ubistvo iz nehata unuka i ranjavanje Cirikovića

Prema optužnici, Huseinović je pucao u sugrađanina Muhameda Cirikovića, ranio ga i istim hicem iz pištolja ubio svog unuka Rusmina Huseinovića, u Ulici dizderača, 15 minuta prije ponoći 12. februara.

Plavljanin Omer Huseinović (76) osuđen je u bjelopoljskom Višem sudu na jedinstvenu kaznu – četiri godine zbog ranjavanja sugrađanina Muhameda Cirikovića (29) i nehatnog ubistva unuka Rusmina.

On je u ponovnom postupku odgovarao zbog krivičnih djela – ubistvo u pokušaju, u odnosu na sugrađanina Cirikovića kao i teškog djela protiv opšte sigurnosti, u odnosu na svog unuka Rusmina (29), u sticaju sa krivičnim djelom – izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja.

Prema optužnici, Huseinović je pucao u sugrađanina Muhameda Cirikovića, ranio ga i istim hicem iz pištolja ubio svog unuka Rusmina Huseinovića, u Ulici dizderača, 15 minuta prije ponoći 12. februara.

Prvostepenom presudom koju je ukinuo Apelacioni sud, Huseinović je osuđen na četiri i po godine zatvora.

Za krivično djelo ubistvo u pokušaju, prema Cirikoviću sud je utvrdio kaznu od tri godine, za nehatno lišenje života izvršenog na štetu Rusmina 8 mjeseci, a za nedozvoljeno držanje oružja 6 mjeseci.

“Pa stavite se u moju situaciju, zar da ubijem svoje dijete. Iskreno se kajem zbog onog što se desilo”, kazao je ranije Omer Huseinović.

Ponovio je da je te večeri sjedio u susjednoj kafani sa unukom Rusminom i konobaricom Oliverom, koju je Ciriković više puta pokušao da pozove da izađe ispred: “Olja je bila drogirana, pijana kao i moj unuk”.

Istakao je da je do opaljenja pištolja ispred kafane došlo slučajno.

”Krenuo sam da vidim unuka, nakon što ga je Ciriković izazvao da izađe ispred kafane. Ispred su bili konobarica te kafane i Olja, kao i gazda Rahman Šahmanović. Oni su me drmali ispred kafane, Šahmanović me povukao oko struka i moguće je da je tada došlo do ispaljenja hica”, kazao je Huseinović.

Objasnio je da je preko njegovog unuka bio Ciriković, i da nije vidio da je njegov unuk pogođen, dok nije začuo konobarice koje su zakukale.

Huseinović je tokom postupka izrazio iskreno kajanje zbog toga što je stradao njegov omiljeni unuk, rekavši da nije imao namjeru nikog da povrijedi, a da je pištolj opalio vjerovatno tokom guranja, kada je pokušao da brani unuka kojeg je napao Ciriković, prenose Vijesti. 

Foto: Jadranka Ćetković i Facebook

Idi na VRH

error: Content is protected !!