Đukanović: Zabrinuti smo, Srbija se naoružava iz zemalja koje su neprijatelji Evrope i NATO-a

“Imali smo 2016, kroz pokušaj državnog udara, pokušaj zaustavljanja Crne Gore da uđe u NATO. Crna Gora je svih ovih godina u ozbiljnim iskušenjima. Nisam siguran da smo imali blagovremeno upozorenje prema tim iskušenjima. Cilj je da se točak istorije vrati unatrag, u vrijeme Hladnog rata, i da Rusija ima pravo na opredjeljivanje budućnosti drugih država”, rekao je Đukanović

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je u utorak na Cetinju, nakon susreta s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, da svako naoružavanje pa i ono Srbije, zabrinjava jer se pojačava osjećaj ugroženosti sigurnosti u Evropi.

Đukanović je, odgovarajući na novinarsko pitanje povodom najave Srbije da će kupiti novo oružje, apostrofirao da posebno zabrinjava činjenica da se ta zemlja naoružava iz zemalja koje su suprotstavljene Eurupi i NATO-u.

“Poseban rizik je naoružavanje na Balkanu. Generalno nas to brine. U ovom slučaju, riječ je o produženoj tendenciju naoružavanja Srbije iz zemalja koji se pojavljuju kao otvoreni neprijatelji Europe i NATO-a”, kazao je Đukanović.

Pendarovski s druge strane ne vidi Srbiju kao sigurnosnu prijetnju za Sjevernu Makedoniju, jer je, kako je rekao, njegova zemlja članica NATO-a.

“Nemamo procjenu da je Srbija za nas sigurnosna prijetnja”, kazao je on.

Povodom ruske agresije na Ukrajinu, Pendarovski je Istaknuo da svjedočimo užasnim zločinima i to treba predstavljati prekretnicu u odnosima Europske unije i regije.

Govoreći o sigurnosnim rizicima koje invazije Rusije na Ukrajinu može donijeti zapadnom Balkanu, Đukanović je rekao da “ono što se dešava u Ukrajini potiče iz istih događaja koje smo imali na zapadnom Balkanu i Crnoj Gori od 2015.”

“Imali smo 2016, kroz pokušaj državnog udara, pokušaj zaustavljanja Crne Gore da uđe u NATO. Crna Gora je svih ovih godina u ozbiljnim iskušenjima. Nisam siguran da smo imali blagovremeno upozorenje prema tim iskušenjima. Cilj je da se točak istorije vrati unatrag, u vrijeme Hladnog rata, i da Rusija ima pravo na opredjeljivanje budućnosti drugih država”, rekao je Đukanović.

Pendarovski u utorak i srijedu boravi u prvom službenom posjetu Crnoj Gori. A obojica predsjednika nakon službenog susreta istaknuli su dobre i prijateljske odnose dviju država.

Izvor: Jutarnji list

Foto: Facebook

Idi na VRH
error: Content is protected !!