Golemi psihološki trijumf Ukrajine i neviđeno poniženje Rusije: “Ovo je bio suludo hrabri poduhvat!” (VIDEO)

Rusija je optužila Ukrajinu da je i u petak izvela zračni napad na skladište goriva u ruskom gradu Belgorodu. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da ne može potvrditi ili demantirati izvještaje o umiješanosti Ukrajine u napad, a ukrajinsko Ministarstvo odbrane i Glavni štab znakovito ćute

Dva puta u samo dva dana zaigralo je tlo od eksplozija i u Ruskoj Federaciji: to je, odmah su primijetili hroničari, prvi napad na Ruse u njihovoj državi još od Drugog svjetskog rata.

Svaka sličnost s tim vremenom, kad su Rusi bili u časnoj ulozi žrtve, danas još postoji jedino u glavama Vladimira Putina i njegovih putinofila, te u propagandnim frazama o tobožnjem nacizmu kojima pravdaju obijesno i brutalno nasilje nad svojim susjedom, piše Slobodna Dalmacija.

Rusija je optužila Ukrajinu da je i u petak izvela zračni napad na skladište goriva u ruskom gradu Belgorodu. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da ne može potvrditi ili demantirati izvještaje o umiješanosti Ukrajine u napad, a ukrajinsko Ministarstvo odbrane i Glavni štab znakovito ćute.

Video-snimak napada svjedoči ispaljenju nekoliko projektila s prilično male visine, nakon čega je uslijedila eksplozija. To vizuelno potvrđuje izjavu ruskog guvernera Belgorodske oblasti Vjačeslava Gladkova da su dva ukrajinska helikoptera raketirala objekat u Belgorodu, oko 35 kilometara od granice s Ukrajinom, nakon što su leteći na maloj visini ušli u Rusiju.

U požaru koji je uslijedio povrijeđena su dva radnika, dodao je Gladkov, dok se neka područja grada evakuišu. Pomalo kontradiktorno, ruska naftna kompanija Rosnjeft, na čelu koje je kontroverzni Putinov oligarh Igor Sečin (a glavni mu je pomagač i asistent sinjski Hrvat Željko Runje) saopštila je da je u Belgorodu izgorjelo njeno skladište, no da niko nije povrijeđen u tom požaru.

Obraćajući se novinarima putem konferencijskog poziva, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je kako je Vladimir Putin obaviješten o incidentu i da bi on mogao ugroziti mirovne pregovore Moskve s Kijevom.

Prije ovoga incidenta, u srijedu, u blizini je Belgoroda – u gradiću Krasni Oktobar – misteriozno zapaljeno skladište streljiva ruske vojske. Guverner ove ruske oblasti i tada je takođe pretpostavio kako je riječ o ukrajinskom napadu, no Ukrajina je to službeno demantovala, tvrdeći da rusi nepravilno skladište svoje oružje i municiju.

Bez obzira na službene tvrdnje, Ukrajinci su sigurno sposobni izvesti ovakve napade na Rusiju koji im u ovoj fazi rata znače golemi psihološki trijumf, ali i poniženje višestruko snažnijeg agresora.

Poznato je da su ukrajinski piloti vrlo vješti u niskim i brzim letovima kojima izbjegavaju radare i ruske sisteme protivvazdušne odbrane, jer su ih već masovno praktikovali zadnjih godina u Donbasu, protiv proruskih separatista. Pojedini od njih u stanju su letjeti samo par metara iznad vrhova najvišeg drveća.

Takve je hrabre naletne akcije, međutim, puno teže izvesti helikopterima nego borbenim avionima: manevarski rizici su neuporedivo veći. Strani vojni analitičari, poput onih s britanskog BBC-a, pretpostavljaju da je ukrajinski napad na Belgorod izveden noću sovjetskim jurišnim helikopterima Mi-24 koji su na skladište streljiva ispalili seriju raketa S-8 od 80 mm.

Ako je to tačno, a čini se da jeste, riječ je o suludo hrabrim ljudima koji su samo radi podizanja morala vlastitoj naciji i male prezentacije Rusima kako rat u zbilji zapravo izgleda puno toga rizikovali, prenosi “Jutarnji list”.

Napad na dva skladišta na ruskoj teritoriji, naime, po definiciji ne može drastično uticati na glavni tok rata između Davida i Golijata, ali predstavlja simboličnu ‘praćku’ koja svjedoči kako puno slabiji može uputiti bolan udarac pravo u rusko čelo.

I da je golemi Putinov stroj za ubijanje zapravo tigar od papira, jer mu uprkos svim slavnim sistemima protivvazdušne odbrane i zaštite državnih granica usred rata ulaze direktno u nastambu prastarim helikopterima, baš kao što je svijevremeno Mathias Rust sovjetsku vojnu moć ‘izbušio’ svojom cessnom parkiravši je na moskovski Crveni trg.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!