Roman Abramovič i dvojica ukrajinskih pregovarača navodno otrovani hemijskim oružjem

Nakon sastanka u glavnom gradu Ukrajine, Roman Abramovič, koji je putovao između Moskve, Lavova i drugih mjesta u kojima su se odvijali tada još uvijek neformalni pregovori s ruskom stranom, zajedno s najmanje dva više pozicionirana člana ukrajinskog tima, razvili su simptome koji su uključivali crvene oči, stalno i bolno suzenje i ljuštenje kože na licu i rukama, kažu upućeni, kako prenosi The Wall Street Journal

Ruski oligarh Roman Abramovič i ukrajinski mirovni pregovarači pretrpjeli su simptome koji upućuju na trovanje nakon sastanka u Kijevu ranije ovog mjeseca, rekli su ljudi upoznati sa situacijom za Wall Street Journal.

Nakon sastanka u glavnom gradu Ukrajine, Roman Abramovič, koji je putovao između Moskve, Lavova i drugih mjesta u kojima su se odvijali tada još uvijek neformalni pregovori s ruskom stranom, zajedno s najmanje dva više pozicionirana člana ukrajinskog tima, razvili su simptome koji su uključivali crvene oči, stalno i bolno suzenje i ljuštenje kože na licu i rukama, kažu upućeni, kako prenosi The Wall Street Journal.

Za sumnjivi napad okrivili su tvrdolinijaše u Moskvi za koje su rekli da su htjeli sabotirati pregovore o okončanju rata. Osoba bliska Abramoviču rekla je da nije jasno ko je ciljao na njihovu grupu. Abramovič i ukrajinski pregovarači, među kojima je i zastupnik krimskih Tatara u ukrajinskom parlamentu Rustem Umerov, u međuvremenu su se oporavili i njihovi životi nisu u opasnosti, kako se navodi.

The Guardian je, pozivajući se na izvor blizak Abramoviču, rekao da je ruski oligarh na nekoliko sati izgubio vid, a da su on i Ukrajinci ljekari tretman dobili u Turskoj, u koju su odletjeli nakon što su iz Kijeva prvo otputovali u Poljsku.

„Tri čovjeka koja su pokazivala simptome u satima prije nego što im se stanje pogoršalo konzumirali su samo čokoladu i vodu. Četvrti član pregovaračkog tima koji je takođe konzumirao isto nije pokazivao nikakve simptome, objavio je istraživački portal Bellingcat koji navodi da je do trovanja došlo tokom pregovora u noći s 3. na 4. mart.

Bellingcat piše i da su simptomi bili uporedivi s onima nakon izloženosti hemijskom oružju.

Bellingat izvještava i da su eksperti, koji su obavili analize i na samom mjestu događaja i u laboratoriju, zaključili da je vrlo vjerojatno riječ o trovanju hemikalijama, ali nije utvrđeno konkretno kojim. Eksperti su, kako takođe navodi Bellingcat, zaključili i da doza toksina vrlo vjerovatno nije bila tolika da bi mogla biti smrtonosna što sugeriše da je cilj zasad neidentifikovanih napadača bio zastrašiti sudionike pregovora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji se takođe sastao s Abramovičem, nije bio žrtva, kako je rečeno. Portparol predsjednika Ukrajine rekao je da nema informacija o bilo kakvoj sumnji na trovanje.

Zapadni stručnjaci koji su istraživali incident kažu za Wall Street Journal da je teško utvrditi jesu li simptomi uzrokovani hemijskim ili biološkim agensom ili nekom vrstom napada elektromagnetnim zračenjem, tvrde upoznati sa situacijom.

Izvor: „Jutarnji list“

Foto: Roman Abramović (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!