Tramp vjerovatno počinio krivično djelo ometajući Kongres, američki državni tužilac bi uskoro mogao podnijeti krivičnu prijavu

Prije nego što je gomila upala na Kapitol, Tramp je održao vatreni govor u kojem je lažno tvrdio da je njegov izborni poraz rezultat široko rasprostranjene prevare, tvrdnju koju su odbacili višestruki sudovi, državni izborni zvaničnici i članovi njegove vlastite administracije

Bivši američki predsjednik Donald Tramp je “vjerovatno” počinio krivično djelo u pokušaju opstrukcije Kongresa kada je je 6. januara 2021. godine pokušao da utiče na izbornu potvrdu, rekao je američki sudija.

Ova tvrdnja navedena je u presudi kojom je utvrđeno da komitet Zastupničkog doma koji istražuje smrtonosni napad na zgradu američkog Kongresa ima pravo da vidi mejlove koje je Trampu napisao njegov advokat Džon Istmen. Sud smatra da je Trampov plan da preokrene rezultate izbora predstavlja “državni udar.”

“Na osnovu dokaza, Sud smatra vjerovatnim da je predsjednik Tramp koruptivno pokušao opstruirati zajedničku sjednicu Kongresa 6. januara 2021.”, stoji u pisanoj odluci okružnog suda u Los Angelesu Dejvida Kartera.

Sudija Karter nema ovlašćenja da podnese krivične prijave protiv Trampa.

Tu odluku bi, zbog kršenja saveznog zakona, trebao donijeti američki državni tužilac Merik Garland.

Pobuna u Kapitolu se dogodila je dok su se tadašnji potpredsjednik Mike Pence i članovi oba Kongresna doma sastajali kako bi potvrdili pobjedu demokrate Džo Bajdena na izborima održanim u novembru 2020. godine.

“Dr. Istmen i predsjednik Tramp pokrenuli su kampanju za poništavanje demokratskih izbora, aktivnost bez presedana u američkoj istoriji”, napisao je Karter.

Komitet pod vodstvom demokrata formiran je kako bi istražio prošlogodišnji napad hiljada Trampovih pristalica na Kapitol. Više od 750 je krivično optuženo.

Komitet je ranije ovog mjeseca rekao da vjeruje da je Tramp možda počinio više krivičnih djela.

Prije nego što je gomila upala na Kapitol, Tramp je održao vatreni govor u kojem je lažno tvrdio da je njegov izborni poraz rezultat široko rasprostranjene prevare, tvrdnju koju su odbacili višestruki sudovi, državni izborni zvaničnici i članovi njegove vlastite administracije, piše portal Radio Slobodna Evropa.

Idi na VRH

error: Content is protected !!