Iseljenici ulažu u Plav: Uskoro počinje gradnja hotela vrijednog 12 miliona eura

Graditelj ovoga velelepnog kompleksa vrijednog oko 12 miliona eura je Jasmin Šarkinović, vlasnik super uspješne kompanije Samont iz Paderborna. Koliko uspješne dovoljno pokazuju ove činjenice: Samont je najbrže rastuća kompanija u sektoru mašinske industrije u Njemačkoj, a njeni partneri su i giganti poput Simensa i Amazona

Na samoj obali Plavskog jezera, gdje se sada nalazi Ribarska stanica, uskoro će početi gradnja hotela koji će, kad bude gotov, postati atrakcija i Plava i sjevera Crne Gore – mamac za turiste, ali i druge investitore. U toku je pribavljanje neophodnih dozvola, projekat hotela i cijeloga kompleksa je završen, pa će lokacija koja sada izgleda ovako…

… nakon izgradnje hotela i pratećih sadržaja izgledati ovako:

Hotel (koji tek treba da dobije ime) imaće 250 ležajeva, restoran i restoran- banket sale sa 500 mjesta za sjedenje, spa centar…

Prostrana ljetnja bašta biće uklopljena u prirodni ambijent, baš kao što je projektant vodio računa da čitav ovaj kompleks sačuva „duh mjesta“, što je jedan od ključnih uslova za uspješno arhitektonsko rješenje.

Zato će, u širem okruženju hotela, biti vidikovac sa pogledom na jezero, most, terasa, trim staza koja se pruža obalom od Plava. Biće tu igralište za djecu, centralni plato pogodan za kupanje ali i za prezentovanje kulturnih sadržaja, parking sa 110 mjesta.

Uređenih 250 metara obale podijeljeno je na tri dijela; istočni i zapadni krak i centralni dio, koji ih spaja.

Istočni krak obilježiće drvena ponta, koja se pruža duboko u jezero, pogodna za posmatranje i okupljanje gostiju, naročito za kupače, prenosi Antena M.

Na centralnom dijelu obale predviđen je plato namijenjen kupačima, do njega biće smješten revitalizovani ribnjak i jedriličarski klub.

Zapadni krak nalazi se ispod mosta koji spaja ljetnju baštu sa jedriličarskim klubom i ostrvo sa okruženjem pored kojega je šank bar.

Kompleks, pored hotela, oplemenjuje market sala, površine 350 m2, smještena do magistralnog puta, i banket sala, površine 445 m2.

Nije to sve. Dio kompleksa je i auto-kamp sa 28 mjesta, na prostoru od 4.100 m2, u prijatnom, prirodnom ambijentu i sa potpunim osjećajem privatnosti.

Sve je u ovom projektu podređeno poštovanju prirode pa su drvo i kamen pretežni materijali od kojih će objekti biti građeni, a kroz kompleks vode kamene i podaskane staze koje povezuju objekte. Zelenilo, visoko i nisko rastinje pružaće odmor za oko i hladovinu, idealan zaklon za prostor namijenjen porodičnom roštiljanju i dječjim igralištima.

Graditelj ovoga velelepnog kompleksa vrijednog oko 12 miliona eura je Jasmin Šarkinović, vlasnik super uspješne kompanije Samont iz Paderborna. Koliko uspješne dovoljno pokazuju ove činjenice: Samont je najbrže rastuća kompanija u sektoru mašinske industrije u Njemačkoj, a njeni partneri su i giganti poput Simensa i Amazona.

Za Šarkinovića je izgradnja turističkog kompleksa u Plavu savršen spoj biznisa i ljubavi prema zavičaju. Iako rođen u Njemačkoj, Jasmin je djetinjstvo proveo u Plavu, uz baku. Do sada su ljudi iz ovoga kraja (ali iz iz cijele Crne Gore, pa i bivše Jugoslavije) odlazili u Njemačku i zapošljavali se u njegovoj kompaniji. Sada će ljudima iz svoga zavičaja ponuditi posao na kućnom pragu.

“Ja bezgranično vjerujem u ljepote i ljude ovoga kraja. Želim da omogućim ljudima sa strane da taj potencijal upoznaju i da, čvrsto vjerujem, dam podsticaj i drugima za investiranje na ovom prostoru. Plavu je potreban ovakav impuls, a meni je jako važan osjećaj da sam svom zavičaju i svojoj državi doprinio na način koji im je u ovom trenutku najpotrebniji”, kaže Šarkinović za Antenu M.

Izgradnjom kompleksa na obali Plavskog jezera, koji će raditi tokom cijele godine, Jasmin prvi put ulazi u biznis turizma i ugostiteljstva. Zato je za partnera odabrao, kako kaže, najbolje u toj branši – Montenegrostars hotelsku grupu.

Suvlasnik “Splendida” Žarko Radulović za Antenu M objašnjava šta ga je motivisalo da prihvati saradnju na ovom projektu.

“Nekoliko je motiva. Prvi je investitor – investitor je solidan. Drugi – taj projekat će za jedan period obilježiti Plav i okolinu. Treći motiv je što je to sjever Crne Gore i što do sada u tom kraju nijesu takvi objekti građeni, pa nas to dodatno motiviše.

Mi smo već potpisali Ugovor o menadžmentu za Kolašin, za hotel sa pet zvjezdica i 230 soba, a ovo će biti drugi Ugovor, odnosno objekat koji ćemo uzeti u naš menadžment da ugradimo naše znanje koje smo stekli kroz proteklih 19 godina.

Siguran sam da taj objekat ima svoju priču i da ima svoju ekonomsku opravdanost. Takav objekat upravo nedostaje sjeveru Crne Gore. U najskorije vrijeme biće završen idejni projekat i tada će se ići prema reevidentima i prema Ministarstvu. Urbanističko-tehničke uslove smo dobili, sada samo preostaje još odobrenje da počnemo da gradimo.

Kada je infrastruktura u pitanju, tu ima nekoliko problema za čije rješenje nam treba neko vrijeme, ali mislim da ćemo, realno posmatrajući, krenuti u realizaciju za nekih pola godina, moguće i manje. Nadam se da će ovaj objekat za malo više od godinu nakon toga otvoriti svoja vrata i da ćemo time pokazati da ovakvi objekti na sjeveru mogu da rade veoma uspješno”.

Za kraj, možda i najvažnije, kompleks koji bi prve goste mogao da primi već u ljeto 2024. zapošljavaće oko 140 radnika.

Foto: Antena M

Idi na VRH
error: Content is protected !!