Dijaspora u prošlosti i sadašnjosti (99): Obilježavanje stogodišnjice stradanja crnogorskih ratnih dobrovoljaca kod Medove

Ka Medovi je u 8 sati iz barske luke krenuo vojni brod – raketna fregata Vojske Crne Gore na kojem su, osim posade, bili članovi Počasnog odbora za obilježavanje ovog jubileja, predstavnici SUBNOR-a, potomci poginulih i preživjelih sa broda „Brindizi“, dio članova Radne grupe, kao i predstavnici medija. Zbog nevremena koje je vladalo cijelim tokom putovanja onemogućena je bila potpuna realizacija programa. Ipak, nevrijeme nije spriječilo da se na palubi broda pročitaju imena nastradalih, dok su učenici osnovne škole iz Bara izveli recital posvećen ovom događaju

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija je shodno zaključku sa sjednice Užeg kabineta Vlade Crne Gore održane 21. jula 2015. godine formiralo međuresorsku Radnu grupu za obilježavanje stogodišnjice stradanja crnogorskih ratnih dobrovoljaca kod luke San Đovani di Medua (1916-2016). Shodno ovlaštenjima, Uprava za dijasporu je bila glavni nosilac ove aktivnosti, pa je za sekretara Radne grupe imenovan Zoran Đukanović, službenik u Upravi za dijasporu.

Medova, 2016: Zoran Đukanović ispred Uprave za dijasporu obraća se prisutnim zvanicama na raketnoj fregati Vojske Crne Gore

Manifestacija je počela tačno na stotu godišnjicu događaja, tj. 6. januara 2016. godine, polaganjem vijenaca na spomenik Lovćenska vila na Cetinju i nedaleko od luke Medova.

Ka Medovi je u 8 sati iz barske luke krenuo vojni brod – raketna fregata Vojske Crne Gore na kojem su, osim posade, bili članovi Počasnog odbora za obilježavanje ovog jubileja, predstavnici SUBNOR-a, potomci poginulih i preživjelih sa broda „Brindizi“, dio članova Radne grupe, kao i predstavnici medija. Zbog nevremena koje je vladalo cijelim tokom putovanja onemogućena je bila potpuna realizacija programa. Ipak, nevrijeme nije spriječilo da se na palubi broda pročitaju imena nastradalih, dok su učenici osnovne škole iz Bara izveli recital posvećen ovom događaju.

Prigodni govor u ime državne delegacije održao je Ivan Brajović, ministar saobraćaja u Vladi Crne Gore. Osim njega, na brodu su bili i predstavnici ministarstava kulture, odbrane i vanjskih poslova i evropskih integracija, predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović, ambasador Crne Gore u Republici Srbiji Branislav Mićunović, predstavnici SUBNOR-a, kao i brojne druge ličnosti iz javnog i političkog života Crne Gore.

Oko 11 sati je spušten u more vijenac, naspram Medovskog zaliva, minutom ćutanja je odata pošta stradalima. Nakon toga, brod se vratio u barsku luku.

Potpredsjednik Vlade Igor Lukšić, ministar kulture Pavle Goranović i direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović položili vijenac na spomenik Lovćenska vila, 2016. godine

U 10 sati istog dana, 6. januara 2016. godine, iz Podgorice je krenula delegacija koja je položila vijenac na Cetinju, na spomenik Lovćenska vila. Delegaciju je predvodio dr Igor Lukšić, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, koji je tom prilikom održao govor posvećen stradalnicima sa Medove. U delegaciji su bili i predsjednik SO Cetinje, predstavnici državnih organa i institucija, SUBNOR-a, Matice crnogorske, dio Počasnog odbora i predstavnici medija. U 11 sati je položen vijenac. Vojnu počast su izveli gardisti Vojske Crne Gore.

Manifestacija se nastavila 14. januara u holu Rektorata Univerziteta Crne Gore, izložbom fotografija pod nazivom „Od Medove do Lovćenske vile“, čiji su autori bili: Marijan Mašo Miljić, Saša Samardžić i Zoran Đukanović. U velikoj Sali Rektorata u 11 sati je započela Svečana akademija povodom 100 godina od stradanja crnogorskih dobrovoljaca pod Medovom.

Nakon svečanog intoniranja himne Crne Gore, uslijedilo je obraćanje ministra vanjskih poslova i evropskih integracija dr Igora Lukšića. Nakon toga, počela je prezentacija dokumentarnog foto i video materijala o Medovi, Crnoj Gori i ratovima 1912-1918, zatim izvedeni su kraći recitali. Nakon toga uslijedila je i promocija monografije o Medovi, „Vijek sjećanja – stradanje crnogorskih dobrovoljaca pod Medovom 1916“ u izdanju Matice crnogorske, Uprave za dijasporu i dva sjevernoamerička iseljenička udruženja.

Glavna fotografija: Medova 2016. – Ivan Brajović u ime državne delegacije Crne Gore polaže vijenac stradalnicima

Idi na VRH
error: Content is protected !!