Predavanje “Crnogorke kroz povijest” u Splitu: Kralj Nikola muškarce za preljubu kažnjavao zatvorom

Prije polovine 19. vijeka žene su u istorijskim hronikama Crne Gore bile potpuno nevidljive, a stanje se počelo mijenjati dolaskom knjaza Nikole Petrovića Njegoša koji je muževima oduzeo legitimitet da kažnjavaju svoje supruge

“Crnogorke kroz povijest” naziv je predavanja koje je povodom Dana žena u utorak organizovala Zajednica Crnogoraca Split.

Prije polovine 19. vijeka žene su u istorijskim hronikama Crne Gore bile potpuno nevidljive, a stanje se počelo mijenjati dolaskom knjaza Nikole Petrovića Njegoša koji je muževima oduzeo legitimitet da kažnjavaju svoje supruge.

Štaviše, muškarce je za preljubu kažnjavao sa šest mjeseci zatvora, istakla je u jednosatnom izlaganju Ana Radović Kapor, piše Slobodna Dalmacija.

Govorila je i o važnosti crnogorske kraljice Milene i princeze Jelene (kasnije italijanska kraljica Jelena Savojska) i princeze Ksenije koja je bila prva žena vozač na Balkanu.

U vrijeme knjaza, kasnijeg kralja Nikole, na Cetinju je osnovan i Đevojački institut, škola koju su pohađale i mlade žene iz Hrvatske i Slovenije.

Foto: Facebook/Zajednica Crnogoraca Split

Idi na VRH
error: Content is protected !!