Kosovo: Hapšenje Srba i Albanaca zbog organizovanog kriminala (VIDEO)

Akciju hapšenja započela je u ranim jutarnjim satima, a rezultat je višemjesečne istrage PK-a i PIK-a koji je vodilo Specijalno tužilaštvo Kosova. “Istraga je imala za rezultat uključivanje nekoliko policijskih zvaničnika i nekih građana u organizaciju i učešće u kriminalnoj grupi u vezi sa krivičnim djelima ilegalna trgovina robom, zloupotreba službenog položaja, davanje mita i zabranjena trgovina”, navodi se u saopštenju Policije Kosova. U saopštenju se navodi da se, “uprkos oružanom otporu na sjeveru Mitrovice, policijska operacija nastavlja, uključujući i hapšenja i kontrolu nekoliko lokacija što imaju za rezultat oduzimanje relevantnih dokaza uključujući i oružje dugih cijevi”

Foto: Printscreen/Al Jazeera

U akciji Policije Kosova (PK) i Policijskog inspektorata Kosova (PIK), po nalogu Osnovnog suda u Prištini za pritvaranje nekoliko policijskih službenika i građana osumnjičenih da su kriminalna grupa, ranjen je jedan pripadnik i uhapšeno pet osoba, javljaju prištinski mediji, dok Tanjug javlja da je uhapšeno 13 pripadnika Policije Kosova srpske nacionalnosti. Među uhapšenima ima i albanskih pripadnika Policije Kosova, prenosi Beta.

Radio-televizija Srbije javila je ranije da je zbog upada specijalnih jedinica ROSU na sjever predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije stavilo je u stanje pune pripravnosti specijalne i posebne jedinice policije, potvrđeno je Tanjugu u MUP-u.

Četiri pripadnika kosovske policije su ranjena, saopšteno je iz policije Kosova. Nita Mustafa, portparol bolnice, izjavila je da su povrijeđeni policajci van životne opasnosti.

“Trojica su primljena u službu Hitne pomoći, a jedan je prebačen na hirurgiju”, rekla je Mustafa, prenosi Gazeta Ekspres.

THACI SAZVAO KRIZNU SJEDNICU

Područje nadlijeće helikopter KFOR-a, a kosovski predsjednik Hashim Thaci sastao se sa pripadnicima bezbjednosnih struktura, nakon što je u Beogradu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u akciji policije na Kosovu uhapšene 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti, mahom pripadnika kosovske policije.

Dodao je da se radi o “pokušaju potpune kriminalizacije našeg naroda, koji je uznemireniji nego ikad”.

AKCIJA HAPŠENJA

Akciju hapšenja započela je u ranim jutarnjim satima, a rezultat je višemjesečne istrage PK-a i PIK-a koji je vodilo Specijalno tužilaštvo Kosova.

“Istraga je imala za rezultat uključivanje nekoliko policijskih zvaničnika i nekih građana u organizaciju i učešće u kriminalnoj grupi u vezi sa krivičnim djelima ilegalna trgovina robom, zloupotreba službenog položaja, davanje mita i zabranjena trgovina”, navodi se u saopštenju Policije Kosova.

U saopštenju se navodi da se, “uprkos oružanom otporu na sjeveru Mitrovice, policijska operacija nastavlja, uključujući i hapšenja i kontrolu nekoliko lokacija što imaju za rezultat oduzimanje relevantnih dokaza uključujući i oružje dugih cijevi”.

Policija Kosova je saopštila da se akcija koja se realizuje na sjeveru Kosova ne odnosi na slučajeve ubistva policijskog specijalca Envera Zymerija i političara Olivera Ivanovića, prenosi Anadolija.

Više detalja o akciji će biti dato na konferenciji za medije na kojoj će govoriti predstavnici tužilaštva, Policije i PIK-a.

Specijalne jedinice Policije Kosova, ROSU, uhapsile su do 8:30 časova 13 Srba, pripadnika kosovske policije na sjeveru Kosova, rečeno je Tanjugu u dobro obaviještenom izvoru.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je izjavio da akcija Policije i Policijskog inspektorata Kosova na sjeveru ima za cilj jedino ostvarivanje zakona i ništa drugo, i pozvao Srbe na mir.

Akcija je protiv osoba uključenih u ilegalnu trgovinu, organizovani kriminal i druga kriminalna djela, napisao da je on na Facebooku.

“Neke od osoba uključenih u ta djela su i službenici carine, policije, ali i obični građani. Kao premijer potvrđujem da se radi o provođenju zakona i ničega drugog. Pozivam Srbe da sačuvaju mir i poštuju zakon”, napisao je Haradinaj.

U Zubinom Potoku mještani su na magistralnom putu zapalili gume kako bi spriječili kosovske policajce da odvedu uhapšene, prenosi Beta.

Na sjeveru Kosova i dalje se čuju sirene.

Građani se okupljaju u centru grada, a atmosfera je napeta.

Reporter TV Prve javio je da je jutrošnja akcija specijalnih kosovskih jedinica počela u 6:10 u dijelu Mitrovice koji se zove Bošnjačka mahala.

SIRENE ZA UZBUNU

Odmah su aktivirane sirene za uzbunu u sjevernom dijelu Mitrovice, koje su se čule i u trenutku javljanja reportera TV Prve. Prema njegovim riječima, građani tog dijela Mitrovice veoma su uznemireni, prenosi Al Jazeera.

Takođe, prema informacijama TV Prve, rano jutros izvedena je još jedna akcija pripadnika ROSU, u mjestu Rudari, u opštini Zvečan.

Direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić rekao je za Radio-televiziju Srbije da su jedinice ROSU, naoružane do zuba, upale na sjever Kosova sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsjednik Aleksandar Vučić.

Đurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhapšenima. Kako je dodao, situacija je dramatična.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!