Rusi uništili Antonov An-225, najveći avion na svijetu (VIDEO)

“Ovo je bio najveći avion na svijetu, AN-225 Mriya (‘san’ na ukrajinskom). Rusija je možda uništila našu ‘Mriju’, ali oni nikada neće moći da unište naš san o jakoj, slobodnoj i demokratskoj evropskoj državi. Mi ćemo pobijediti”, poručio je Kuleba

Šef ukrajinske diplomatije Dmytro Kuleba potvrdio je danas da su ruske vojne snage uništile najveći avion na svijetu, ukrajinski Antonov An-225.

“Ovo je bio najveći avion na svijetu, AN-225 Mriya (‘san’ na ukrajinskom). Rusija je možda uništila našu ‘Mriju’, ali oni nikada neće moći da unište naš san o jakoj, slobodnoj i demokratskoj evropskoj državi. Mi ćemo pobijediti”, poručio je Kuleba, prenosi Klix.ba.

Najveći teretni avion na svijetu, Antonovov An-225 Mriya, izgorio u ruskom vazdušnom napadu na kijevski cargo aerodrom Hostomel.

Dvojica zaposlenih u kompaniji Antonov rekli su za radio Radio Svoboda da je u napadu spaljen avion koji je bio parkiran u bazi ukrajinskog proizvođača.

Ovu vijest je ranije potvrdio i gradonačelnik Buče, predgrađa Kijeva u blizini aerodroma.

Avion je projektovan i napravljen tokom poslednjih godina Sovjetskog saveza, a izgrađen je za transport ogromnih količina tereta, vozila i sl. Posljednjih godina rijetko je korišten u vazduhu.

Pored Antonova An-225, uništeno je još nekoliko divovskih letilica.

Vijest je slomila srca zaljubljenika u avijaciju, koji su je objavili na Twitteru kako bi odali počast “lijepoj ptici”.

Foto: Dmytro Kuleba (Twitter)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!