Njemačka šalje Ukrajini 2.700 protivvazdušnih raketa sovjetske proizvodnje (VIDEO)

Odluka Berlina da pošalje oružje Ukrajini predstavlja preokret u njemačkoj poslijeratnoj politici pošto je zemlja ranije uvijek zabranjivala zbog svoje istorije pod nacizmom da izvozi ubitačno oružje u zone konflikta

Njemačka je odlučila da poveća isporuku oružja Ukrajini u ratu i šalje joj dodatnih 2.700 prituvvazdušnih raketa, koje su sovjetske proizvodnje, prenosi Beta.

Berlin je odobrio dodatnu podršku Ukrajini, rekao je za France Presse vladin izvor, govoreći o raketama Strijela koje potiču iz zaliha vojske bivše komunističke Istočne Njemačke.

Te zalihe dobijene od Sovjetskog Saveza su uključene u zalihe njemačke vojske Bundeswera poslije njemačke reunifikacije 1990. godine tako da su više od 30 godina stare.

Pored toga, njemačko ministarstvo odbrane posljednjih dana je poslalo Kijevu 18.000 dodatnih vojnih šljemova, pored 5.000 već poslatih, prenosi Al Jazeera.

Berlin je u subotu već odobrio slanje Ukrajini 500 protivvazdušnih raketa tipa Stinger, protivtenkovskih raketnih bacača i devet haubica, što je već stiglo u Ukrajinu. Haubice su takođe sovjetske proizvodnje.

To što Njemačka koristi oružje sovjetske proizvodnje da ga šalje u pomoć Ukrajini, uzimajući ga iz oružanih rezevi istočne Njemačke tema je polemike posljednjih nedjelja.

Odluka Berlina da pošalje oružje Ukrajini predstavlja preokret u njemačkoj poslijeratnoj politici pošto je zemlja ranije uvijek zabranjivala zbog svoje istorije pod nacizmom da izvozi ubitačno oružje u zone konflikta.

Berlin je takođe objavio da znatno povećava svoju vojnu potrošnju, da odmah oslobađa 100 milijardi eura da modernizuje vojsku i povećava budžet za odbranu za naredne godine na preko dva odsto.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!