Lavrov: Treći svjetski rat bi mogao da bude samo nuklearni

Ruski ministar spoljnih poslova je poručio da će Moskva nastaviti s vojnom operacijom u Ukrajini “do kraja”. Takođe je kazao da ne sumnja da će se pronaći rješenje za krizu u Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio da bi treći svjetskii rat mogao biti samo nuklearni, prenosi BBC.

Lavrov je na konferenciji za novinare u Moskvi podsetio da je američki predsjednik Džo Bajden rekao da je jedina alternativa sankcijama treći svjetski rat.

On kaže da je to samo u glavama zapadnih političara, ali ne i u glavama ruskog naroda.

“Ako se bude vodio rat protiv nas, onda oni koji prave takve planove treba da razmisle o tome, a po mom mišljenju, takvi planovi se prave“, rekao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova je poručio da će Moskva nastaviti s vojnom operacijom u Ukrajini “do kraja”. Takođe je kazao da ne sumnja da će se pronaći rješenje za krizu u Ukrajini.

Rekao je da se dijalog Rusije sa Zapadom mora temeljiti na međusobnom poštovanju i da, iako Rusija ima mnogo dobre volje, ne može dopustiti da iko potkopa njene interese. Moskva neće dopustiti Ukrajini da zadrži infrastrukturu koja prijeti Rusiji, rekao je, prenosi N1.

On je ponovio tvrdnju da je ukrajinska vlada neonacistički režim i dodao da bande pljačkaju gradove, uključujući i Marijupolj.

Lavrov takođe kaže da Ukrajinci “sada pokušavaju da iskoriste civile kao živi štit”.

On se više puta pozivao na Holivud i kazao da ljudi ne bi trebalo da “samo gledaju ovaj holivudski film” koji su napisali zapadni mediji “gdje postoji krajnje zlo”.

Ruski ministar spoljnih poslova takođe kaže da NATO pokušava da ojača bezbjednost Zapada po cijenu Rusije.

On je uporedio SAD sa Napoleonom i Hitlerom koji su, kako kaže, imali cilj da potčine Evropu, a da sada to čine Amerikanci.

Lavrov smatra da ukidanje gasovoda “Sjeverni tok 2” pokazuje mjesto EU, sugerišući da iza odluke stoje SAD.

Foto: Sergej Lavrov (Printscreen/TASS)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!