Rusija suspendovana iz Savjeta Evrope

Suspenzija prava predstavljanja Rusije odnosi se na Savjet ministara, izvršni dio organizacije gdje sjede diplomate 47 zemalja članica, i na Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope

Savjet Evrope odlučio je da suspenduje učestvovanje ruskih diplomata i delegata u glavnim telima te panevropske organizacije, u odluci koja odmah stupa na snagu, kao odgovor na oružan napad na Ukrajinu.

Suspenzija se ne odnosi na Evropski sud za ljudska prava, pravni ogranak Savjeta Evrope koji će nastaviti da pruža zaštitu ruskim građanima, naveo je Savjet Evrope u saopštenju.

Suspenzija prava predstavljanja Rusije odnosi se na Savjet ministara, izvršni dio organizacije gdje sjede diplomate 47 zemalja članica, i na Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope.

Rusija ostaje članica Savjeta Evrope i obavezana je prema njenim konvencijama, posebno Evropskoj konvenciji za ljudska prava, navodi se u saopštenju Savjeta, izdatom posle druge vanredne sjednice Komiteta ministara o rusko-ukrajinskom konfliktu, prenosi N1.

Dodaje se da suspenzija nije finalna već privremena mjera koja ostavlja otvorene puteve komunikacija.

Rusija je član te 47-člane organizacije od 1996. Izbačena je iz Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope zbog aneksije Krima 2014, ali je 2019. vraćena sa punim pravima.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!