Bajden potpisao uredbu o sankcijama nakon ruskog priznanja otcepljenih ukrajinskih regiona

“Zabranjeno je ulaganje u regione Ukrajine pod nazivom Donjecka i Luganska Narodna Republika. Sekretarijat unutrašnje bezbednosti primenjivaće uredbu na nedržavljane, prilikom ulaska u zemlju, koji su obuhvaćeni ovom procedurom” navedeno je u saopštenju Bele kuće.

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je izvršnu uredbu kojom se zabranjuje ulaganje, trgovina i finansiranje koje bi obavljali građani Sjedinjenih Država sa otcepljenim regionima istočne Ukrajine – čiji ukaz o nezavisnosti je u ponedeljak doneo ruski predsednik Vladimir Putin.

Potpisao sam izvršnu uredbu kako bih sprečio Rusiju da profitira od oštrog kršenja međunarodnog prava. Nastavljamo konsultacije sa saveznicima, partnerima i Ukrajinom o narednim potezima“, napisao je američki predsednik na društvenoj mreži Tviter.

Tom odlukom u Sjedinjene Države zabranjen je neposredan ili posredan uvoz dobara, usluga ili tehnologije iz područja na koje se odluka odnosi.

Zabranjeno je ulaganje u regione Ukrajine pod nazivom Donjecka i Luganska Narodna Republika. Sekretarijat unutrašnje bezbednosti primenjivaće uredbu na nedržavljane, prilikom ulaska u zemlju, koji su obuhvaćeni ovom procedurom” navedeno je u saopštenju Bele kuće.

Inače tokom dana je portparolka Bele kuće Džen Psaki izjavila da će, uz pomenutu, biti doneto još mera nezavisno od sankcija koje su Sjedinjene Države i saveznici pripremali ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Prethodno je Bajden osudio odluku ruskog predsednika Vladimira Putina o priznavanju nezavisnosti dva otcepljena ukrajinska regiona Donbasa i Luganska.

Bajden je oštro osudio odluku o priznavanju takozvane Donjecke i Luganske Narodne Republike tokom razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim”, saopštila je Bela kuća.

U odvojenom saopštenju Bele kuće navedeno je i da je predsednik Bajden, sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, razgovarao o načinima usaglašavanja narednih poteza u vezi odlukom Rusije.

Portparol nemačkog kancelara saopštio je da su se Nemačka, Francuska i Sjedinjene Države saglasile da će reagovati povodom priznanja otcepljenih regiona istočne Ukrajine.

Nije, međutim, precizirano da li su se zapadni saveznici odlučili na uvođenje sankcija Rusiji.

Partneri su pokazali jedinstvo da ne smanje posvećenost očuvanju ukrajinskog teritorijalnog integriteta”, saopštio je porparol Olafa Šolca.

Tome je prethodila odluka ruskog predsednika Vladimira Putina o priznavanju nezavisnosti samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike. Putin se time oglušio o upozorenja Zapada da bi takav potez bio nezakonit, i ujedno bi obesmislio dugogodišnje mirovne pregovore između proruskih separatista i ukrajinskih vlasti.

Nakon dekreta ruski predsednik izdao je naređenje Ministarstvu odbrane o slanju, kako je navedeno, mirovnih snaga u otcepljene regione Lugansk i Donbas u istočnoj Ukrajini.

Izvor: Glas Amerike

Foto: Twitter/@POTUS

Idi na VRH
error: Content is protected !!