Crnogorska partija: Jezička diskriminacija Crnogoraca u opštini Vrbas

Lokalna samouprava u Vrbasu, ni nakon 12 godina od pokretanja inicijative, Crnogorski jezik nije uvela u službenu upotrebu na svojoj teritoriji, iako su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se odlukom UNESCO-a širom svijeta obilježava 21. februara, Crnogorska partija podśeća na dugogodišnju jezičku diskriminaciju kojom su izloženi građani crnogorske nacionalnosti u opštrini Vrbas u Republici Srbiji.

“Lokalna samouprava u Vrbasu, ni nakon 12 godina od pokretanja inicijative, Crnogorski jezik nije uvela u službenu upotrebu na svojoj teritoriji, iako su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi.

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika Crnogorska partija je poklonila Crnogorskoj biblioteci i čitaonici u Lovćencu komplet izdanja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja, a osnovnim školama u opštini Mali Iđoš (Feketić, Lovćenac i Mali Iđoš) primjerke Pravopisa Crnogorskoga jezika i Gramatike Crnogorskoga jezika. U opštini Mali Iđoš Crnogorski jezik je u službenoj upotrebi od 2010. godine”, navodi se u saopšenju. 

Idi na VRH
error: Content is protected !!