Šoć: Prvo o razrješenju Abazovića, potom o nepovjerenju Vladi

“Poslanici koji su predložili izglasavanje nepovjerenja Vladi su zakasnili jedan dan, tako da politička logika očigledno se nije poklopila sa pravnom pa će se u ovom slučaju pravno posmatrano prvo odlučivati o prijedlogu za razrješenje Abazovića, pa tek sjutra dan o pitanju povjerenja Vladi”, istakao je Šoć

Logičnje bi bilo prvo da s odluči o tome da li Vlada prvo uživa povjerenje, pa tek onda o njenim predlozima. Međutim, pravila, kada se radi o vanrednom zasjedanju, su takva da se mora poštovati prvenstvo onome ko je prvi podnio zahtjev, kaže za Radio Crne Gore advokat i bivši ministar pravde Dragan Šoć.

“U konkretnom slučaju Vlada je podnijela predlog da se razriješi potpredsjednik Abazović i na njegovo mjesto izabere ministar Milojko Spajić, i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić ne može tu ništa da promijeni osim da zakaže sjednicu u terminu koji je predložen i on će to morati da uradi. Poslanici koji su predložili izglasavanje nepovjerenja Vladi su zakasnili jedan dan, tako da politička logika očigledno se nije poklopila sa pravnom pa će se u ovom slučaju pravno posmatrano prvo odlučivati o prijedlogu za razrješenje Abazovića, pa tek sjutra dan o pitanju povjerenja Vladi”, istakao je Šoć.

Premijer Zdravko Krivokapić je podnio inicijativu za smjenu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, a za novog potpredsjednika predložio je aktuelnog ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

Krivokapić je objavio i zahtjev u kojem Vlada od predsjednika Skupštine Alekse Bečića traži da za 3. februar zakaže vanrednu sjednicu parlamenta.

U zahtjevu se, kao jedine dvije tačke dnevnog reda, predlažu razrješenje Abazovića izbor Spajića za novog potpredsjednika.

Prema poslovniku, sjednica po zahtjevu koalicije ”Crno na bijelo” o glasanju nepovjerenja Vladi, može biti zakazana u vremenu ne kraćem od 15 dana od podnošenja inicijative, prenosi rtcg.me.

Foto: Printscreen/KOD

Idi na VRH
error: Content is protected !!