Jedna odluka sudije uzrujala je Đokovićev tim: Sprema li se Noletu najgori mogući scenario?

Njegovom slučaju nije pomogla ni greška u imigracijskoj dokumentaciji. Ali Đoković je osporio ukidanje vize na Saveznom okružnom sudu, gdje se sudija Kelly složio da je odluka nerazumna i tako je kupio srpskom teniseru više vremena za rješavanje pitanja izuzeća. Kada se Novak pojavio u trening opremi na terenima Melbourne Parka ubrzo nakon toga, stvorio se dojam da će krenuti po svoju desetu titulu u Australiji…

Umjesto o bekhend dijagonalama, as-servisima i savjetima Gorana Ivaniševića, Novak Đoković ovih dana razmišlja i proučava australijske zakone, stiže na sudove i saslušanja i sluša šta ima da mu kaže njegov advokat Nick Wood.

Novakova motivacija za dolaskom na ovogodišnji Australian Open, turnir koji je u karijeri osvajao devet puta je jasan – izdvojiti se pred Rogerom Federerom i Rafom Nadalom po broju Grand Slam titula (svi po 20). Uzmemo li u obzir njegovu dob i formu, teško je zamisliti da se to u konačnici neće dogoditi, ali Đoković to želi da napravi odmah i sada. Cijena koju plaća za svoju tvrdoglavost je, međutim, poprilično visoka. I veliko je pitanje hoće li uopšte imati priliku da zaigra u Melbourneu, budući da je deportacija izgledna mogućnost. Jer situacija najboljeg tenisera svijeta se, naime, naglo pogoršala nakon što je australijski ministar za imigracije Alex Hawke donio odluku o odbijanju njegove vize.

“Danas sam iskoristio svoje ovlašćenje prema članu 133C(3) Zakona o migracijama da poništim vizu koju posjeduje Novak Đoković iz razloga zdravlja i dobrog reda, na temelju toga da je takva odluka bila od javnog interesa. Ova odluka uslijedila je nakon naloga Federalnog okružnog i porodičnog suda od 10. januara 2022, poništavajući prethodnu odluku o poništenju iz razloga pravičnosti postupka”, rekao je Hawke.

Ubrzo nakon njega se oglasio i australijski premijer Scott Morrison.

“Shvatam zašto je ministar nakon pažljivog razmatranja donio odluku o ukidanju vize Đokoviću. Pandemija koronavirusa je bila nevjerovatno teška za svakog Australijanca, ali mi smo se držali zajedno i zajedno postigli da imamo jednu od najnižih smrtnosti i jednu od najjačih ekonomija uz najveću stopu vakcinacije. Podnijeli smo mnoge žrtve i s pravom se očekuje da se zaštitimo”, dodao je Morrison.

U Đokovićevom taboru je nastao šok, advokat Wood je ustvrdio da je Hawke donio odluku temeljenu na tome da bi Novakova prisutnost u Australiji povećava antivakserske stavove u državi.

“Ne postoji nijedna racionalna osnova prema kojoj se može reći da će ovakva odluka povećati broj onih koji zagovaraju stavove protiv vakcinisanja, a čiji broj vlada želi da smanji”, poručio je Wood na hitnoj raspravi na kojoj su suprotstavljene strane raspravljale šta bi trebalo dalje da se događa u predmetu.

Raspravu je vodio Anthony Kelly, sudija koji je odobrio ulazak Đokoviću u Australiju, a Novakov je advokat je na početku naveo da je svaki minut bitan najboljem teniseru svijeta i da mu se jako žuri zbog početka turnira. Predložio je i da predmet ostane na istom sudu kako se ne bi gubilo vrijeme i da Đoković ne bude pritvoren.

Nisu svi predlozi usvojeni. Ćinjenica da će predmet biti preseljen sa Saveznog okružnog na Federalni sud je uzrujala Novakov advokatski tim, a nije ih smirila ni žurnost novog saslušanja koje je sudija Kelly zakazao već za nedjelju u devet ujutro po australijskom vremenu (Australian Open startuj u ponedjeljak).

Pa koje su sada Đokovićeve opcije nakon što mu je i po drugi puta odbijena viza? Karen Sweeney, sudska izvjestiteljka australijskog Associated Pressa, navodi da postoje četiri moguća ishoda nakon ove odluke. Prva je da Đoković prihvati odluku i da se ukrca na avion i odleti iz Australije, druga je da se uspješno žali na odluku, ostaje u Australiji i igra na Australian Openu, a treća opcija označava neuspješnu žalbu na sudu što znači da mora napustiti zemlju. Posljednja opcija koju Đoković ima je najkomplikovanija, a to je da dobije na sudu, ali se vlada žali na takvu odluku. Tada bi se moralo presuditi ostaje li ili izlazi iz imigrantskog pritvora i mora se odlučiti može li uopšte da zaigra na Australian Openu dok traje žalbeni postupak.

Nakon posljednjeg saslušanja odlučeno je da se Đoković ne deportuje do odluke. U međuvremenu je planirano da srpski teniser ode na sastanak s imigracionim službenicima, a onda da bude sa svojim advokatima sve do nedjelje ujutro, kada slijedi ključno saslušanje.

Andy Murray, britanski teniser koji je tokom karijere imao vodio mnoge teške borbe s Novakom, ovako je komentarisao situaciju:

“Neću udarati Novaka dok leži na podu. Rekao sam neki dan da ovo ne koristi nikome. Žalosno je što sve ovako završava, ali ko zna? Ne znam šta slijedi u ovom procesu. Ne znam koji je njegov put, može li se žaliti, koliko će to trajati i smije li uopšte da trenira i nastupa na turniru dok je proces u toku”, rekao je Murray i dodao:

“Ništa od toga ne znam. Naravno, htio bih da se to riješi, to bi za sve bilo dobro. Dojam je da ovo dugo traje. Nije to dobro ni za tenis ni za Australian Open ni za Novaka. Takođe, mnogo je ljudi kritikovalo i australijsku vlast. Nije dobro”, podvukao je Murray.

A za Novaka nije krenulo dobro još otkako je sletio u Melbourne kasno uveče 5. januara, misleći da će mu viza i medicinsko izuzeće, koje su odobrili glavni medicinski funkcioner Australijskog teniskog saveza i nezavisni odbor regionalne vlade australijske savezne države Viktorije omogućiti priliku da osvoji rekordni 21. Grand Slam turnir. Uslijedilo je hlađenje ambicija kada mu je australijska vlada u saradnji sa graničnim službama dala do znanja da potvrda o nedavnom preboljenju covida nije dovoljna za ulazak u zemlju bez obaveznog karantina. Njegovom slučaju nije pomogla ni greška u imigracijskoj dokumentaciji. Ali Đoković je osporio ukidanje vize na Saveznom okružnom sudu, gdje se sudija Kelly složio da je odluka nerazumna i tako je kupio srpskom teniseru više vremena za rješavanje pitanja izuzeća. Kada se Novak pojavio u trening opremi na terenima Melbourne Parka ubrzo nakon toga, stvorio se dojam da će krenuti po svoju desetu titulu u Australiji.

Ali, ekspresno se otkrilo da njegov boravak u Beogradu za Božić sugeriše kako je izjava da nije putovao dvije sedmice prije leta iz Španije za Australiju bila pogrešna, a uz to je dodatno narušio svoj ionako poljuljani imidž u javnosti jer je u Srbiji izložio druge osobe covidu, odnosno nije se samoizolovao kada je dobio pozitivan test.

Pored svega, najfascinantnija činjenica je da Novaku u toj cijeloj mašineriji koja stoji iza njega i koja je na njegovoj plati niko nije rekao: “Hej, čovječe, ako odlučiš da nastupiš ove godine, upuštaš se u preveliki rizik”. Svima je jasno da Novak želi da zasjedne na teniski tron po broju Grand Slam naslova i izdvoji se pred Federerom i Nadalom, a velika je vjerovatnoća da će mu to prije ili kasnije poći za rukom. Samo, male su šanse da se to dogodi upravo ove godine u Down Underu, a gledano iz ugla njegova teniske ostavštine, ovu karijernu mrlju će biti nemoguće isprati.

Izvor: “Jutarnji list”

Foto: Instagram

Idi na VRH
error: Content is protected !!