Pelosi održala hitan sastanak s vojskom: “Nestabilan je, moramo mu oduzeti nuklearne šifre!”

Situacija s ovim neuravnoteženim predsjednikom ne može biti opasnija”, dodala je, najavivši da će Kongres preduzeti korake ako Trump “brzo i dobrovoljno” ne ode iz Bijele kuće, ne navodeći o kakvim je koracima riječ

Nancy Pelosi (Foto: Guardian)

Čelnica demokrata u američkom Kongresu Nancy Pelosi u petak je s američkom vojskom razgovarala o tome kako spriječiti Donalda Trumpa, “neuravnoteženog predsjednika”, da se koristi nuklearnim šiframa, zaprijetivši da će preduzeti korake u Kongresu ne ode li brzo s vlasti.

“Jutros sam razgovarala telefonom s načelnikom američkog glavnog štaba Markom Milleyjem o tome šta se može učiniti kako nestabilan predsjednik ne bi podstakao vojne sukobe ili pristupio lansirnim šiframa i naredio nuklearni napad”, napisala je predsjednica Zastupničkog doma u pismu kolegama zastupnicima.

“Situacija s ovim neuravnoteženim predsjednikom ne može biti opasnija”, dodala je, najavivši da će Kongres preduzeti korake ako Trump “brzo i dobrovoljno” ne ode iz Bijele kuće, ne navodeći o kakvim je koracima riječ. Posljedni treba prepustiti vlast Joeu Bidenu 20. januara.

Portparol generala Marka Milleyja, pukovnik Dave Butler, potvrdio je za AFP informaciju o tom razgovoru, prenosi “Jutarnji list”.

Nancy Pelosi je “nazvala načelnika glavnog štaba. Odgovorio je na njena pitanja o nuklearnom zapovjednom lancu”, rekao je, ne ulazeći u pojedinosti razgovora.

Američki predsjednik je i zapovjednik oružanih snaga. Može izdati naredbu za aktiviranje nuklearne šifre načelniku strateškog zapovjedništva koji je prenosi nuklearnim bazama ako je naredba legalna.

Donald Trump, 45. američki predsjednik treba da preda vlast Joeu Bidenu 20. januara, ali je Nancy Pelosi rekla u četvrtak da se preostali dani mogu pretvoriti u “film strave i užasa za Ameriku”.

U srijedu su pristalice Donalda Trumpa provalili u Kongres, gdje se održavala sjednica na kojoj je trebalo da se potvrdi pobjeda Joea Bidena, što je podstaklo nasilne prizore haosa.

Republikanski milijarder je prethodno još jednom odbio da prizna poraz na predsjedničkim izborima pred svojim pristalicama okupljenim ispred Bijele kuće, pozivajući ih da “u miru” pođu na Capitol.

Nancy Pelosi je u četvrtak optužila republikanskog milijardera da je “podsticao na oružanu pobunu protiv Amerike” i pozvala njegovog potpredsjednika Mikea Pencea da se pozove na 25. amandman Ustava i smijeni Trumpa s vlasti.

U protivnom bi Kongres “mogao početi postupak opoziva”, dodala je predsjednica Zastupničkog doma koja na toj dužnosti može pokrenuti takvu proceduru.

“Još se nadamo da će nam što je prije moguće dati potvrdan odgovor”, kazala je u petak u svom pismu. “Ako predsjednik brzo i dobrovoljno ne ode s dužnosti, Kongres će preduzeti korake”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!