Anketa Rojtersa i Ipsosa: Bajden i Tramp izjednačeni, zabrinutost zbog godina kandidata

Bajden ima jasnu prednost među biračima koji su najviše zabrinuti za zaštitu prava na abortus, dok Trampa podržavaju oni koji su zabrinuti zbog kriminala, pokazala je anketa.

Šanse američkog predsjednika Džoa Bajdena da bude ponovo izabran na tu funkciju su ugrožene zbog zabrinutosti birača oko njegovih godina, ekonomije i kriminala, što daje priliku republikanskom protivkandidatu Donaldu Trampu da se vrati u Bijelu kuću, pokazali su rezultati ankete koju su sproveli Rojters i Ipsos, prenosi N1.

Istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da je osamdesetogodišnji Bajden (80) trenutno izjednačen sa tri godine mlađim Trampom, koji je najveći kandidat za republikansku nominaciju, pošto obojica imaju podršku 39 odsto birača, s tim što je svaki peti za sada neopredeljen.

Bajden ima jasnu prednost među biračima koji su najviše zabrinuti za zaštitu prava na abortus, dok Trampa podržavaju oni koji su zabrinuti zbog kriminala, pokazala je anketa.

Ispostavilo se da je Tramp i dalje politički veoma „živ“, uprkos nizu federalnih i državnih prijava za više krivičnih dela. Očekuje se da će veći deo sledeće godine provesti u sudnicama, dok će istovremeno voditi kampanju.

Za Bajdena je loša vest što Tramp ima prednost u sedam država u kojima su predsjednički izbori 2020. bili najneizvesniji, a reč je o Džordžiji, Arizoni, Viskonsinu, Pensilvaniji, Sjevernoj Karolini, Nevadi i Mičigenu. U tim državama Trampa sada podržava 41 odsto birača, šest procenata više nego Bajdena, a 24 odsto je neodlučno.

Bajden se suočava i sa rizikom da izgubi nezavisne birače, koji su mu donijeli pobjedu prije tri godine. Da su izbori održani sada, Trampa bi podržalo 32, a Bajdena 30 odsto nezavisnih birača, pokazala je anketa.

Glasači su izrazili zabrinutost zbog Bajdenovih godina i njegove sposobnosti da obavlja predsjedničku funkciju, pa je 77 odsto ispitanika, uključujući 65 odsto demokrata, reklo je da je previše star da bi bio predsjednik, dok je 56 odsto anketiranih reklo je da je Tramp prestar za tu funkciju.

Anketa je sprovedena onlajn širom zemlje od 8. do 14. septembra, a moguća odstupanja su plus – minus dva odsto.

Idi na VRH
error: Content is protected !!