Hrvat Gabrijel Boric pobijedio na predsjedničkim izborima u Čileu (VIDEO)

U centru Santjaga njegove pristalice su klicale, međusobno se grlile i mahale zastavama s Boricevim likom, kao i duginim zastavama LGBT grupa koje su podržale njegovu socijalno inkluzivnu politiku i planove za reviziju čileanskog tržišno orijentiranog ekonomskog modela

Ljevičarski političar hrvatskih korijena Gabriel Borić postao je u nedjelju najmlađi predsjednik Čilea, pobijedivši u do kraja neizvesnoj trci kandidata krajnje desnice Hozea Antonija Kasta, na izborima koji predstavljaju vrhunac rasta popularnosti progresivne ljevice u toj zemlji.

U centru Santjaga njegove pristalice su klicale, međusobno se grlile i mahale zastavama s Boricevim likom, kao i duginim zastavama LGBT grupa koje su podržale njegovu socijalno inkluzivnu politiku i planove za reviziju čileanskog tržišno orijentiranog ekonomskog modela.

Tokom svog pobjedničkog govora Boric je najavio da će njegova vlada proširiti socijalna prava stanovništva, ali da će to napraviti na fiskalno odgovoran način i imajući na umu brigu za zdravlje ekonomije najvećeg svjetskog proizvođača bakra.

Takođe je rekao da će se suprotstaviti rudarskim projektima koji “uništavaju” prirodu, među kojima je i kontroverzni projekt Dominga vrijedan 2,5 milijardi dolara koji uključuje rudarenje gvožđa, bakra i zlata. “Uništavajući naš svijet uništavamo i sebe. Ne želimo više ‘žrtvovanih zona’, ne želimo projekte koji uništavaju našu zemlju, naše zajednice, i to naglašavamo u ovom slučaju koji je postao simboličan: Ne Domingi!”, rekao je Boric. Taj projekt bi trebalo da bude pokrenut nedaleko od prirodnih rezervata oko 500 kilometara sjeverno od glavnog grada Santijaga.

Nakon više od 99 odsto prebrojanih glasačkih listića, Boric (35), koji vodi lijevu koaliciju s Komunističkom strankom, imao je 55,86 odsto glasova, u poređenju s 44,14 odsto koliko je dobio njegov rival, krajnji desničar Hose Antonio Kast, koji je priznao poraz.

“Upravo sam razgovarao s Gabrielom i čestitao mu na njegovom velikom uspjehu”, napisao je Kast na Twitteru.

“Od danas, on je izabrani predsjednik Čilea i zaslužuje naše poštovanje i konstruktivnu saradnju. Čile uvijek na prvom mestu”, dodao je.

Gabriel Boric, poslanik od 2014, čelnik široke lijeve koalicije, predstavljao se kao kandidat koji će sprovesti promjene i politički nasljednik pokreta iz 2019. za više socijalne pravde u zemlji s najvećim nejednakostima unutar Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (OECD). Kast je za sebe rekao da je kandidat “reda, pravde i sigurnosti” koji žali za vremenom vojne diktature Augusta Pinočea.

Foto: Gabrijel Boric (Printscreen/El Pais)

Idi na VRH
error: Content is protected !!