Quo vadis, Aida?” među deset najboljih filmova u 2021. po izboru Baraka Obame

“Ovo su moji omiljeni filmovi iz ove godine. Svaki od njih nosi snažnu poruku. Nadam se da ćete uživati u njima bar koliko i ja”, napisao je Obama na svom Twitter nalogu

Među deset filmova koje je bivši američki predsjednik Barak Obama označio kao najbolje u 2021. godini, po njegovom izboru je i “Quo vadis, Aida?”, film koji govori o genocidu u Srebrenici u Bosni i Hercegovini, rediteljke Jasmile Žbanić.

“Ovo su moji omiljeni filmovi iz ove godine. Svaki od njih nosi snažnu poruku. Nadam se da ćete uživati u njima bar koliko i ja”, napisao je Obama na svom Twitter nalogu.

Radnja filma “Quo Vadis, Aida?” događa se u Bosni u julu 1995. godine. Aida radi kao prevoditeljka za mirovne snage Ujedinjenih nacija u Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, članovi njene porodice nađu se među hiljadama civila koji pokušavaju da pronađu utočište u UN-ovoj bazi. Kao prevodilac na pregovorima u Srebrenici, Aida ima pristup ključnim informacijama. Šta očekuje nju i njenu porodicu – spas ili smrt? Šta bi ona trebalo da uradi?

Film je dobitnik više nagrada. Među posljednjim je nagrada Evropske filmske akademije dodijeljena sredinom decembra: nagrada za najbolji evropski film, za najbolju rediteljku – Jasmila Žbanić i najbolju glumicu – Jasna Đuričić. Film je bio bosanskohercegovački kandidat za Oskara, prenosi Al Jazeera.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!