Rajnke: Investitori iz SAD-a oklijevaju da ulažu u Crnu Goru jer se plaše određene vrste korupcije

Ona je na gala večeri u Podgorici koju organizuje Američka privredna komora u Crnoj Gori rekla da redovno razgovara sa Amerikancima koji razmatraju ulaganja u Crnu Goru, ali da često od njih čuje da poslovna klima ovdje čini da oklijevaju

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke je kazala da investitori iz SAD-a oklijevaju da ulažu u Crnu Goru jer se plaše određene vrste korupcije.

Ona je na gala večeri u Podgorici koju organizuje Američka privredna komora u Crnoj Gori rekla da redovno razgovara sa Amerikancima koji razmatraju ulaganja u Crnu Goru, ali da često od njih čuje da poslovna klima ovdje čini da oklijevaju.

“Pominju netransparentnost javnih nabavki, validnost javnih ugovora… Kažu mi da se plaše određene vrste korupcije, odnosno da ne vjeruju sistemu”, istakla je ona.

Kako je kazala, povjerenje je ključna riječ, ali i da Vlada zna šta je odgovor, te da se moraju eliminisati politika i nepopisni uticaj prilikom odlučivanja.

Rajzing Rajnke je takođe istakla da je sigurna da ćemo poraziti pandemiju kroz oprez koji ulažemo i vakcinaciju, da je to “početak našeg povratka na novu normalnost”.

“Novi izazovi su pred nama. Njihovo adresiranje zahtijevaće istinsko partnerstvo između Vlade i privatnog sektora. Crnogorska biznis zajednica nije dobra samo za biznis, već i za građane”, saopštila je ona.

Dodala je i da saradnja između Vlade i biznisa rješava probleme, stvara investicije i otvara nova radna mjesta, a da Vlada treba da privuče visokokvalitetne i trajne investicije koje će pomoći oporavku države.

“Ključni korak se desio u septembru, kad su Crna Gora i SAD otpočele bilateralni ekonomski dijalog. To je moćan novi alat koji će podržati rad ove Komore. Ovaj dijalog Komora treba da vidi kao produžetak partnerstva”, kazala je ambasadorka SAD u Crnoj Gori.

Poručila je da “iskoristite priliku i napravite tranziciju u sektoru energetike”, a da čista energija i energetska bezbjednost idu ruku podruku.

Ona je ocijenila da je partnerstvo Vlade i privatnih biznisa ključno kako bi se pokrenule ideje za obnovu države.

“Protekla godina je bila teška, ali imali smo uspjehe u domenu društveno odgovornog poslovanja. Hajde da iskoristimo ovo svečano veče da produbimo odnose i komunikaciju”, saopštila je. pišu “Vijesti”.

Specijalni izaslanik SDžudi Rajzing Rajnke jeAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar se putem video poruke obratio prisutnima i kazao da je dio njegove politike na Zapadnom Balkanu upravo promocija ekonomskog razvoja i ekonomske integracije Crne Gore u evropske strukture.

“Potrebno nam je da produbimo eko odnose između Crne Gore, SAD-a i Evrope, jer je to način da unaprijedimo životni standard. Želim da AmCham bude naša lokalna snaga”, kazao je on.

Foto: Facebook/U.S. Embassy Podgorica

Idi na VRH
error: Content is protected !!