Đukanović predsjednički kandidat DPS-a

Predsjednički izbori zakazani su za 19. mart, a krajnji rok za predaju kandidatura je 26. februar. Kandidatima za predsjednika neophodan je 8.101 potpis podrške

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović predložen je za predsjedničkog kandidata Demokratske partije socijalista na predstojećim predsjedničkim izborima, saopštila je ta partija.

Portal RTCG nezvanično saznaje da je Glavni odbor prihvatio jednoglasno predlog Predsjeništva DPS-a.

Državna izborna komisija do sada je potvrdila kandidature lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića i poslanice Socijaldemokratske partije Draginje Vuksanović Stanković.

Predsjednički izbori zakazani su za 19. mart, a krajnji rok za predaju kandidatura je 26. februar. Kandidatima za predsjednika neophodan je 8.101 potpis podrške.

Iz DIK-a su ranije kazali da će listu kandidata za predsjednika objaviti do 3. marta.

Đukanović je bio predsjednik Vlade Crne Gore u četiri mandata, predsjednik Crne Gore (1998—2002) i vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova 2006. godine. Nakon povlačenja iz politike 2010. ponovo je izabran za premijera 2012. godine, dok je na predsjedničkim izborima održanim 15. aprila 2018. godine, drugi put izabran za predsjednika Crne Gore.

Na posljednjim izborima za predsjednika Crne Gore Đukanović je osvojio 53,9 odsto glasova. Kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić osvojio je 33,4 odsto glasova, dok je kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović – Stanković osvojila 8,2 odsto.

Na predsjedničkim izborima pobjeđuje kandidat koji u prvom krugu osvoji više od polovine glasova birača.

Ukoliko nijedan kandidat to ne uspije u prvom, održava se drugi krug izbora u kome se nadmeću dva najuspešnija takmaca iz prvog kruga.

Ukoliko bude bilo potrebno, drugi krug predsjedničkih izbora biće održan 2. aprila 2023. godine.

Foto: Predsjednik.me

Idi na VRH
error: Content is protected !!