Fejsbuk ukinuo lažne naloge koji su podržavali Vučićevu stranku, 150.000 dolara potrošeno za reklame

“Za razliku od trolova, koje smo tokom godina uočavali u Albaniji, Nikaragvi i Rusiji, koji su radili u istoj kancelariji ili nekoliko njih i pod istom upravom, u Srbiji se ova operacija više zasnivala na pojedincima koji su radili širom Srbije”, navodi Meta.

U poslednjem kvartalnom izveštaju kompanije Meta za 2022. godinu​, jedan deo je posvećen njihovim aktivnostima na suzbijanju lažnih naloga u Srbiji:

“Ukinuli smo 5.374 naloga na Fejsbuku i 12 grupa i 100 naloga na Instagramu jer su kršili našu politiku protiv koordinisanih objava na internetu. Ova grupa nalazila se u Srbiji i pre svega je ciljala na domaću publiku.”

Meta navodi da su te aktivnosti obavljane na internetu sa ciljem da preko društvenih mreža kao što su Fejsbuk, Instagram, Tviter i Jutjub, uz lokalne medije, stvore utisak o široko rasprostranjenoj i autentičnoj podršci predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

“Za razliku od trolova, koje smo tokom godina uočavali u Albaniji, Nikaragvi i Rusiji, koji su radili u istoj kancelariji ili nekoliko njih i pod istom upravom, u Srbiji se ova operacija više zasnivala na pojedincima koji su radili širom Srbije”, navodi Meta.

“Na našim platformama, osobe iza ovih aktivnosti koristile su lažne naloge – od kojih smo neke otkrili i ukinuli automatski i pre naše istrage – i preko njih stvarale grupe, pisale komentare i “lajkovale” sadržaje kako bi ih činile popularnijim nego što jesu. Takođe su postavljali i kreirali ’mimove’ kako bi kritikovali opozicione političare u Srbiji”, objavljeno je u izveštaju kompanije Meta.

Ova grupa je najćešće postavljala sadržaje na srpskom jeziku o vestima i političkim događajima u regionu i sama komentarisala iste kako bi bili popularniji. Van društvenih mreža, ova operacija se nastavljala direktno na sajtovima informativnih medija, u cilju podrške Vladi Srbije i njenim aktivostima.”

Meta navodi da je najverovatnije da su se oni koji su se bavili takvim aktivnostima prvo koordinisali preko interneta i preko veb aplikacije kojom su dozvoljavali operatorima da komentarišu i stavljaju postove na razne sajtove i društvene mreže:

“Istražili smo i blokirali tu aplikaciju 2020, nakon što smo ispitali navode u izveštajima istraživačkih novinara Balkan Insajta, ali je očito da je mreža nastavila da koristi aplikaciju na drugim mrežama u informativnim sajtovima”.

Balkan insajt je 2020. godine objavio istraživanje o “vojsci botova” koja preko aplikacije “Castle” (zamak) manipuliše javnim mnenjem u Srbiji, u korist Vučića i SNS-a.

Takođe 2020, nakon što smo istražili navode od kolega iz Tvitera, ugasili smo veliki broj lažnih naloga zbog kršenja politike o spemovanju i ponašanju na internetu. Nakon uvida i u ranije istrage, a zajedno sa ispitivanjem zloupotreba, uspeli smo da povežemo i otkrijemo široku aktivnost na internetu ove grupe sa neautentičnim ponašanjem, sa zaposlenima u Srpskoj naprednoj stranci, poznatijoj kao Internet tim, i državnim službenicima u celoj Srbiji“, navode iz Mete, uz napomenu da su otkrili sledeće informacije:

“Na Fejsbuku 5.374 naloga, 12 grupa i 1.060 Instagram naloga

Najmanje 350 naloga pridružilo bi se jednoj ili više grupa, a najmanje 26.000 naloga, pratilo je jedan ili više tih Instagram naloga

Najmanje 150.000 dolara potrošeno je za reklame na Fejsbuku i Internetu, plaćeno u evrima i dolarima“.

Izvor: Glas Amerike

Idi na VRH
error: Content is protected !!