IZPG: Osuđujemo napad na Budimlića i postupak njujorške policije, koja je mogla da spriječi nemili događaj

“Ovaj ciljani napad na imama Budimlića jeste napad na islam i muslimane, i na cijelu bošnjačku i bosansku zajednicu u SAD, koji su primjer rada i tolerancije”, ističe se u saopštenju koje potpisuje Ago Koljenović, predsjednik Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku

Odbor i članovi Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku i Islamskog centra Monticello (NY) izuzetno su pogođeni viješću da je u petak, 8. septembra, nakon sabahskog namaza, fizički napadnut mr Idriz-ef. Budimlić, imam Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New Yorku (BHICNY).

“Oštro osuđujemo takav anticivilizacijski čin, fizički napad, bez ikakvog povoda, na jednog čestitog i plemenitog čovjeka, imama, alima, intelektualca kakav je Idriz-ef. Budimlić, koji je upravo svojim dolaskom u New York i zasnivanjem radnog odnosa u BHICNY donio toliko vedrine i topline u cijeloj bošnjačkoj, odnosno bosanskoj i sandžačkoj komuni, ali i drugim etničkim zajednicama čiji članovi redovno posjećuju Bosansko-hercegovački islamski centar i slušaju njegova zrela duhovna predavanja”, saopšteno je iz Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku.

Istakli su da oštro osuđuju postupak njujorške policije koja se nije odazvala pozivu da blagovremeno spriječe napad kriminalca na jednog čestitog i plemenitog čovjeka.

“Nastojaćemo da naše zajednice udruženo zahtjevaju od gradonačelnika New Yorka Erica Adamsa i komesara NYPD da istraže kompletan slučaj, zašto se policija nije odzvala na poziv i kazne odgovorne. Jer je očigledno – sa takvim neprofesionalnim postupkom su ohrabrili kriminalca da se vrati u bh Centar i uradi tako zločinački čin. Zato, ovaj ciljani napad na imama Budimlića jeste napad na islam i muslimane, i na cijelu bošnjačku i bosansku zajednicu u SAD, koji su primjer rada i tolerancije”, ističe se u saopštenju koje potpisuje Ago Koljenović, predsjednik Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku.

“Apelujemo na policiju i njeno rukovodstvo, kao i sve organe vlasti u gradu New Yorku, da ulože maksimalan trud u pronalasku počinioca ovog gnusnog zločina, javno osude njegov čin, u skladu sa zakonom kazne, odstrane sa ulica i time povrate sigurnost u našim vjerskim objektima, ulicama kucama i gradu uopšte. Nadamo se da će naš apel naići na pozitivan odgovor od strane policije i vlasti grada New Yorka i da će počinilac biti u što kraćem roku uhapšen i kažnjen, kao i da će policija u budućnosti posvetiti više pažnje sigurnosti svih vjerskih objekata”, piše u saopštenju.

Dodaje se da Islamska zajednica & Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku i Islamski centar Monticello (NY) u svakom pogledu stoje na raspolaganju imamu Budimliću i njegovoj porodici.

“Molimo Gospodara svjetova da pomogne ef. Budimliću da se što prije oporavi i bez posljedica vrati na radno imamsko mjesto. Njegovoj porodici želimo da bude sabur i da shvate da imaju sve nas i da smo svi mi njihova jedna porodica”, piše na kraju saopštenja.

Brutalni napad na bosanskog imama u Njujorku: Idriz ef. Budimlić povrijeđen, policija traga za napadačem

Idi na VRH
error: Content is protected !!