Književna nagrada “Zaim Azemović” Faizu Softiću za roman “Noćni čuvar pasa”

“Softićev roman se izdvojio smislom za skiciranje likova i uobličenjem fabule koja, kad se naizgled prekida, obećava ponovni susret dva kraja jedne te iste narativne niti. Sjedinjavanjem više kompleksnih životnih tokova, smislom za iščitavanje tragičkog kao i dominantnim osjećanjem da se pričom i pričanjem može ukrasiti životna svakodnevica, Softić daruje roman koji meandrira između humora i tuge”, obrazložio je žiri

Žiri za dodjelu nagrade “Zaim Azemović”, u sastavu Enver Muratović, Mirsada Bibić Šabotić i Enes Halilović (predsjednik žirija), na održanoj 11. decembra, donio je jednoglasnu odluku da nagradi roman “Noćni čuvar pasa” Faiza Softića.

“Softićev roman se izdvojio smislom za skiciranje likova i uobličenjem fabule koja, kad se naizgled prekida, obećava ponovni susret dva kraja jedne te iste narativne niti. Sjedinjavanjem više kompleksnih životnih tokova, smislom za iščitavanje tragičkog kao i dominantnim osjećanjem da se pričom i pričanjem može ukrasiti životna svakodnevica, Softić daruje roman koji meandrira između humora i tuge”, obrazložio je žiri.

Knjiga otkriva sav piščev pripovedački kapacitet i potvrđuje već iskazani Softićev talenat. Riječ je o djelu kojim se dokazuje piščevo majstorstvo da prepozna motiv i uobliči priču o takozvanom malom čovjeku koja ima potencijal da teče na sve strane svijeta.

Iako godinama živi u egzilu, Softić je ovim djelom dokazao koliko je intenzivan u njemu doživljaj rodnog tla i cjelokupnog Balkana, a to se očituje jezikom, slikama i ritmovima rečenice, stoji u obrazloženju.

Žiri preporučuje roman čitaocima i književnim kritičarima kao djelo koje nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Faiz Softić je rođen 1958. u selu Vrbe, Bihor, Crna Gora. Objavio je četiri pjesničke knjige, četiri romana, tri knjige pripovjedaka i dvije monografije. Živi u Luksemburgu gdje radi kao glavi i odgovorni urednik revije “Bihor”. Prevođen na francuski, njemački, engleski i mađarski jezik.

Nagrada “Zaim Azemović” sadrži plaketu i novčani iznos.

Izvor: kazaljka.net

Idi na VRH

error: Content is protected !!