Direktor BioNTecha o omikronu: Ostanite mirni

Sahin je dodao da je vakcina BioNTecha, koju su on i njegov tim izumili u januaru 2020. i razvili je razvili sa američkim farmaceutskim gigantom Pfizerom već dokazala da može da štiti protiv težeg oblika bolesti koju uzrukuju i ostale varijante

Izvršni direktor kompanije koja je napravila vakcinu protiv COVID-19 poručio je svima onima koji su zabrinuti zbog pojave nove omikron varijante korona virusa da „ostanu mirni“.

U intervjuu za The Wall Street Journal, Ugue Sahin, koji je bio suosnivač BioNTecha i izumio jednu od prvih vakcina protiv COVID-19, tvrdi da bi pojava omikrona mogla dovesti do većeg broja zaraženih među vakcinisanim, ali da će oni najvjerovatnije biti zaštićeni od težeg oblika bolesti.

Foto: Printscreen

„Naša poruka je – plan ostaje isti, a to je ubrzanje distribucije treće doze“, rekao je za WSJ.

Sahin je dodao da je vakcina BioNTecha, koju su on i njegov tim izumili u januaru 2020. i razvili je razvili sa američkim farmaceutskim gigantom Pfizerom već dokazala da može da štiti protiv težeg oblika bolesti koju uzrukuju i ostale varijante.

Rekao je da je malo je vjerovatno da će omikron moći da zaobiđe imunološki odgovor T-ćelija tijela na infekciju, iako će vjerovatno moći da izbjegne antitijela stvorena vakcinama bolje od delte, zbog većeg broja mutacija nove varijante.

‘NOVA VAKCINA MOŽDA NEĆE BITI POTREBNA’

“Naše uvjerenje (da vakcine djeluju protiv omikrona) ukorijenjeno je u nauci – ako virus izbjegne imunološki sistem, postoji drugi nivo imunološkog odgovora koji štiti od teške bolesti – T-ćelije“, rekao je Sahin.

Intervju sa Sahinom uslijedio je nakon komentara izvršnog direktora Moderne Stephanea Bancela, koji je rekao za Financial Times da će trenutne vakcine protiv COVID-19 biti značajno manje efikasne protiv omikrona.

Sahin je za WSJ iznio procjenu da bi za razvoj vakcine koja bi ciljala na omikron moglo trebati oko sto dana, ali da to možda neće biti potrebno.

„Imamo plan da obezbijedimo treću dozu vakcine i trebamo da ga se držimo i ubrzamo. To da li ćemo trebati dodatnu zaštitu koju bi dala prilagođena vakcina, ostaje da se vidi poslije“, kazao je, prenosi Al Jazeera.

Glavna fotografija: Ugue Sahin (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!